Tòquio

Es registra un nou incendi al reactor 4 de la central de Fukushima

Alarma al Japó pels problemes a la central de Fukushima, que no s'aturen. Aquest dimarts a la nit, hora d'aquí, hi ha hagut un nou incendi. Ha afectat el reactor 4, on aquesta matinada de dimarts ja hi havia hagut una explosió a la piscina de refrigeració i un incendi. L'explosió d'aquesta matinada ha fet que s'alliberessin partícules radioactives a l'exterior que al llarg del dia han arribat fins a Tòquio, a 240 quilòmetres de la central, però el canvi en la direcció del vent està portant ara la contaminació radioactiva cap al Pacífic. El govern ha ordenat l'evacuació de persones en un radi de 30 quilòmetres -el mateix en què s'ha imposat una zona d'exclusió aèria- i només 50 tècnics continuen a les instal·lacions. Per primera vegada, el govern ha reconegut que hi ha perill per a la seguretat de les persones.

Actualitzat
La situació del complex nuclear de Fukushima preocupa, sobretot després de les darreres explosions i incendis. Aquest dimarts a la nit s'ha produït un incendi que ha afectat el reactor 4, on ja se n'havia produït un la matinada passada. El foc hauria estat causat per combustió d'hidrogen i afecta la barrera exterior de l'estructura que protegeix el reactor.

Els tècnics temen l'augment de temperatura prop del nucli, i, fins i tot ja preparen un operatiu aeri per evitar el procés de fusió per sobreescalfament. No es descarten noves fuites de radioactivitat, una possibilitat que incrementa l'alarma entre la població.

Segons l'agència de seguretat japonesa, però, el foc ja no era visible poc abans de la 1 de la matinada, hora d'aquí, i podria haver-se extingit.

Problemes constants a Fukushima

La situació a la planta de Fukushima és crítica. Abans de l'incendi al reactor 4, ja s'havien produït dues explosions i un altre incendi. La primera explosió va ser al reactor número 2 una explosió que, segons ha dit el cap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, podria haver danyat el contenidor intern. L'altra explosió aquest dimarts ha estat a la piscina de refrigeració del reactor 4, i ha anat seguida d'un incendi. Aquí, la situació sembla més conflictiva, perquè hi ha hagut vessament de material nuclear fora del contenidor intern.

En el moment més crític, la radiació ha arribat a 400 millisieverts per hora, 20 vegades l'exposició que reben els treballadors nuclears. Es considera que a partir de 100 millisieverts per any comença a augmentar el risc de càncer. Aquest dimarts al matí els vents bufaven cap a Tòquio, on, segons han reconegut les autoritats nipones, s'ha arribat a nivells de radiació 10 vegades superiors al normal, que encara no suposen un risc per a la salut. Però des de llavors, els nivells de radiació han anat baixant. Des del migdia, els vents allunyen la radiació cap al Pacífic. Si es mantingués, la radiació podria diluir-se en gran mesura i deixar de ser un perill. Tot i això, la probabilitat de pluges podria ser perjudicial ja que arrossegaria cap a terra les partícules radioactives en suspensió.

Més evacuacions per una situació complicada

Uns 50 operaris, a la mateixa central nuclear, intenten controlar una situació que els desborda no només a ells sinó també a les autoritats. El primer ministre, Naoto Kan, ha comparegut aquesta matinada per anunciar amb un to preocupat més evacuacions i l'establiment de tres àrees de perill.

A la primera, en un radi d'uns 10 quilòmetres de la central, l'evacuació s'hauria completat. A la zona de fins a 20 quilòmetres, s'accelera la sortida de la població. I en una àrea de 30 quilòmetres s'ha establert l'exclusió aèria i es recomana a la gent no sortir de casa i estar-se amb les finestres tancades i sense ventilació ni aire condicionat.
 
Aquesta situació crítica afecta els sis reactors de la central, que són ruixats periòdicament amb aigua de mar. Al reactor 1, on dissabte hi va haver la primera explosió, la situació sembla controlada, però hi ha fuites lleus. El reactor 2 és el que presenta un quadre més greu. L'AIEA tem que s'hagin produït danys a la cambra de relaxació dins del nucli del reactor. El reactor 3 sembla també més controlat, però les temperatures són encara molt altes. Als reactors 5 i 6, també apagats, les temperatures també augmenten d'una manera alarmant. Ara, però, la situació més crítica és al reactor 4.

Radiació preocupant

El nivell de radiació a la zona de la central és ara mateix tres vegades la que rep una persona en tot un any. Les autoritats continua descartant una fuita devastadora però, en aquests moments, ningú no s'atreveix a fer cap mena de pronòstic. França ha pujat a nivell 6 l'accident nuclear, només un nivell per sota de la gran catàstrofe de Txernòbil.

A Tòquio, l'ambaixada de França a la capital japonesa ja ha recomanat als ciutadans francesos que viuen a la ciutat que es tanquin a casa perquè els nivells de radioactivitat procedents de la planta nuclear són més alts del que és habitual.

A Espanya, el Consell de Seguretat Nuclear ha recomanat que no es viatgi al Japó. Ho ha fet a través del Twitter de la Secretaria d'Estat de Comunicació del Ministeri de la Presidència. I la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha confirmat que s'ha activat el dispositiu d'evacuació dels espanyols al Japó en cas que sigui necessari repatriar-los. Segons la cap de la diplomàcia espanyola hi ha 1.852 espanyols localitzats en terres nipones.

En països asiàtics com Tailàndia i Indonèsia també han adoptat mesures contra la radioactivitat. A Tailàndia faran proves als productes comestibles importats del Japó per comprovar que no estiguin contaminats. També ho faran a Singapur. I a Indonèsia analitzen el nivell de radioactivitat al nord de les illes Cèlebes, situades a més de 4.000 quilòmetres al sud de Tòquio.

A més, les companyies xinesa Air China i la taiwanesa EVA Airways han anul·lat els vols cap a terres japoneses, Deutsche Lufthansa ha desviat els seus aterratges a Tòquio cap a Osaka i Nagoya i altres companyies han canviat la ruta dels seus avions per evitar Tòquio i l'àrea afectada per la radiació.

A part de l'amenaça d'una catàstrofe nuclear, el Japó continua afrontant la difícil situació en què va quedar gran part del país a causa del terratrèmol i del tsunami posterior. Hi ha escassetat de productes de primera necessitat i un balanç de víctimes que no para de créixer. Les xifres oficials parlen de 3.373 persones mortes a causa del tsunami posterior al terratrèmol de divendres, i de 6.746 de desaparegudes.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut