Brussel·les

Brussel·les parla d'"apocalipsi" nuclear al Japó i anuncia que sotmetrà les seves centrals nuclears a proves d'estrès

Els països de la Unió Europea han arribat a un "consens" per sotmetre les centrals nuclears europees a proves de resistència per comprovar-ne la seguretat. Les proves de resistència seran de caràcter voluntari i s'espera que es realitzin en el decurs d'aquest any.

Actualitzat
"Es parla d'apocalipsi i crec que és un terme particularment ben triat", ha declarat el comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, davant una comissió del Parlament Europeu a Brussel·les. "Pràcticament tot està fora de control", ha afegit el comissari, el qual ha afirmat que "no excloc el pitjor en les pròximes hores i dies" al Japó.

Prèviament, Oettinger havia anunciat que els països de la UE han decidit aplicar controls de resistència a les seves centrals nuclears, després d'una reunió extraordinària a Brussel·les amb representants de governs, autoritats nacionals de seguretat nuclear i de la indústria del sector per aprendre les lliçons del que ha passat a la central japonesa de Fukushima.

"Es tracta d'examinar els riscos de tsunamis, atacs terroristes, sismes i talls d'electricitat" a les instal·lacions a Europa, dotades amb uns 150 reactors, dels quals 58, a França. L'antiguitat i el tipus de construcció de les centrals també s'han de tenir en compte a l'hora d'efectuar, a partir del segon semestre de l'any, aquests controls, que aniran a càrrec d'"experts independents".

La participació en els controls serà "voluntària" i s'oferirà la possibilitat de fer-los a altres països que no siguin membres de la UE, com Suïssa, Turquia o Rússia. "Hi ha una voluntat d'encaminar cap a normes de seguretat més estrictes a Europa amb aquestes proves de resistència".

Això no obstant, el cap del grup d'electricitat alemany RWE, Jürgen Grossmann, que ha participat a la reunió, ha fet una crida a "prendre decisions racionals, amb el cap fred", estimant que una Europa sense energia nuclear serà possible "potser en 80 anys, però ara no".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut