L'Hospitalet de l'Infant

L'alcalde de Vandellòs diu que cal revisar els protocols de seguretat de les nuclears després de l'incident de Fukushima

A Catalunya hi ha quatre centrals nuclears i tres de les quals estan en funcionament: les dues plantes d'Ascó i una de Vandellòs. Tot i que no és comparable amb la catàstrofe del Japó, on la central de Fukushima I ha hagut de suportar un terratrèmol de 9 graus més les envestides del tsunami posterior, s'ha evidenciat que aquest incident farà replantejar moltes qüestions respecte a la seguretat de les centrals atòmiques a tota l'Europa comunitària. En el conjunt de la Unió Europea hi ha un total de 143 centrals nuclears.

Actualitzat
A Vandellòs no hi ha ni terratrèmols ni tsunamis, però l'incident nuclear de la central de Fukushima pot marcar un abans i un després en la història de les centrals. Del Japó, s'han après lliçons, i aquí es dóna per fet que s'hauran de revisar els protocols de seguretat. Així ho ha explicat l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Josep Castellnou, que reitera que "cal revisar els plans d'emergència".

L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears ja ha demanat una reunió amb el Consell de Seguretat Nuclear per treure conclusions del Japó. Al carrer, però, aquesta preocupació encara no ha arribat.

A la central de Vandellòs, a diferència de la de Fukushima, no li faria falta l'aigua del mar per refrigerar-se. Ja fa dos anys que van instal·lar unes piscines d'aigua dolça a la mateixa central.

Trenta milions de litres garanteixen la refrigeració de Vandellòs II en el supòsit que no es pugui utilitzar l'aigua del mar. La central va fer aquesta inversió arran d'uns problemes de corrosió que es van descobrir l'any 2004, provocada precisament per l'aigua del mar.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut