Tòquio

Una tercera explosió a Fukushima I emet radioactivitat i hi ha perill per a la salut

Al reactor número 2 de la planta nuclear Fukushima I hi ha hagut una tercera explosió aquesta matinada. S'ha produït després d'aturar-se el sistema de refrigeració d'aquest reactor, que és el més malmès pel terratrèmol i tsunami del Japó. Hores després s'ha declarat un incendi al reactor 4, que ja està extingit. La deflagració ha danyat l'estructura del reactor 2, ha emès radioactivitat i hi ha perill per a la salut. El govern japonès ha informat que els nivells de radiació han augmentat considerablement. Ha fet marxar la majoria de treballadors de la central i ha demanat a les persones que viuen entre 20 i 30 quilòmetres de la nuclear que es confinin a casa. El nivell de radioactivitat a Tòquio és lleugerament superior a l'habitual però el govern municipal diu que no hi ha perill.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Dani Madrid, periodista de TVC i especialista en política asiàtica
    Per Dani Madrid, periodista de TVC i especialista en política asiàtica
Tercera explosió aquesta matinada a la planta atòmica de Fukushima I, que no ha parat de tenir problemes des del terratrèmol i el tsunami que divendres passat van sacsejar el Japó.

El govern japonès ha informat que s'ha produït una explosió en el reactor dos. Poc abans, les autoritats reconeixien la seva preocupació perquè aquest reactor continuava inestable tot i que s'hagués injectat aigua del mar per intentar resoldre els problemes de refrigeració que tenia.

Segons l'Agència de Seguretat nuclear, l'explosió ha malmès el cofre de protecció del reactor i ha provocat una fuita indeterminada de partícules radioactives. Diverses agències de notícies japoneses, afirmen que els nivells de radiació han superat el límit legal després d'aquesta explosió, i que la companyia elèctrica ha evacuat la majoria dels treballadors. A més a més, les autoritats japoneses han reconegut en les darreres hores que l'edifici de contenció del reactor dos podria estar danyat.

La nova explosió a Fukushima I és la tercera que es produeix des del terratrèmol de divendres. La primera deflagració va ser dissabte i va deixar quatre ferits mentre que la segona s'ha registrat aquest dilluns al reactor tres i ha provocat un balanç d'11 ferits.

No és un altre Txernòbil

Malgrat les explosions i la persistència del risc nuclear, les autoritats nipones i l'ONU fan una crida a la calma. Poc abans de la tercera explosió a Fukushima, el director de l'AIEA, Yukiya Amano, afirmava que les causes del desastre nuclear al Japó són d'una naturalesa completament diferent de la de Txernòbil, tant per l'origen de l'accident com per l'estructura dels reactors.

"Hi ha moltes diferències pel que fa a Txernòbil, no és un accident causat pel disseny, sinó per un desastre natural més enllà de la imaginació". "Tampoc hi ha reacció en cadena perquè els reactors es van tancar a temps. I Txernòbil no tenia un blindatge primari de contenció com és el cas d'aquests reactors", ha dit el responsable de l'AIEA.

Les autoritats japoneses intenten tranquil·litzar la població amb un missatge de calma que no comparteix l'autoritat de seguretat nuclear francesa, que assegura que hi ha hagut una fusió parcial dels nuclis dels reactors 1, 2 i 3 de la planta atòmica de Fukushima. París acusa Tòquio de minimitzar el perill.

Petició d'ajuda a l'ONU

El missatge de calma de les autoritats japoneses contrasta amb la petició d'ajuda estrangera. S'ha donat a conèixer aquest dilluns que el Japó ha demanat de forma oficial assistència tècnica a l'agència de l'ONU i Amano va explicar que els detalls d'aquesta ajuda "encara s'estan discutint". "Les autoritats japoneses estan treballant molt intensament, en condicions de dificultat extrema, per estabilitzar les plantes nuclears i garantir la seguretat", ha subratllat el responsable de l'AIEA.

L'agència de l'ONU ha corroborat així mateix que les explosions als reactors, l'1 i el 3, es van deure "a una reacció química i no nuclear", tal com van informar les autoritats nipones. Finalment, Amano ha defensat la vigència de l'energia nuclear després d'aquesta crisi nuclear, en ser preguntat sobre el debat reobert sobre la seva seguretat. "Això ha estat un accident per un desastre natural sense precedents, però no resta força al fet que necessitem una font estable d'energia com l'atòmica", ha dit.

El perill de rèpliques no ajuda gens a rebaixar l'alerta nuclear. Segons l'Institut de Meteorologia japonès, hi ha un 70% de possibilitats que en les pròximes 72 hores hi torni a haver una sacsejada, i seria de 7 graus a l'escala de Richter.
Talls de subministrament programats per evitar una gran apagada


El risc de deixar el país sense llum ha portat el govern japonès a autoritzar apagades programades de tres hores a partir d'aquest dilluns. També ha demanat a la indústria que redueixi l'activitat, una mesura excepcional que afectarà vuit prefectures i que es preveu que s'allargui fins a finals del mes d'abril.

Mentrestant, l'altra gran preocupació al Japó és rescatar-ne els possibles supervivents. La xifra de morts s'ha multiplicat després que s'han trobat 2.000 cadàvers més a la costa japonesa de Miyagi. Pel que fa a les víctimes mortals per aquest terratrèmol, les xifres oficials parlen de 1.800 morts, però la policia i els equips de rescat tenen clar que augmentaran fins a situar-se entre les 10.000 i 20.000 persones mortes.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut