Gavà

El jutge descarta imputar el conductor de l'atropellament mortal de Castelldefels

El jutge de Gavà que investiga l'atropellament ferroviari de Castelldefels del juny passat, en què 12 persones van perdre la vida, ha rebutjat la petició dels familiars d'imputar el conductor del tren, que, tot i això, haurà de comparèixer com a testimoni. En una providència, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Gavà dóna resposta a les més d'un centenar de peticions realitzades pels familiars de les víctimes, que van demanar noves diligències després que l'Audiència de Barcelona li va ordenar reobrir el cas, arxivat després de concloure inicialment que l'accident va ser a causa de la imprudència de les víctimes.

Actualitzat
Tot i que el jutge accepta ara la pràctica de noves proves testificals i pericials, com li demanaven els familiars de les víctimes mortals, rebutja la imputació del conductor del tren Altadis, que finalment declararà com a testimoni. En concret, el jutge accepta ara repetir la declaració de vuit testimonis, que ja van declarar en el seu moment davant del jutge, i prendre declaració a cinc testimonis més, encara que els familiars havien demanat que se citessin més de quaranta persones.

El jutge justifica en el seu escrit que ha acordat citar només cinc nous testimonis amb la finalitat d'evitar reiteracions "estèrils i innecessàries". A més, el jutge també ha autoritzat als advocats dels familiars de les dotze víctimes mortals poder aportar informes pericials sobre l'estat de la via del tren, sobre la il·luminació de la zona i sobretot el que creguin necessari analitzar del lloc de l'atropellament, sempre que se centri el dia i en el moment dels fets.

El jutge d'instrucció accepta, a més, la petició de practicar diligències de caràcter documental, com informes de Renfe relatius al servei prestat pel tren que va atropellar les víctimes -que van creuar per la zona de vies per anar a una festa de la revetlla de Sant Joan-, així com dels informes policials relatius a informació i seguretat. En aquest sentit, també ha acceptat que es doni accés a les càmeres de seguretat de l'estació i a la caixa negra del tren.

A més de rebutjar la imputació del conductor, el jutge tampoc no ha acceptat les peticions dels familiars de les víctimes que per la seva extensió, temporalitat o indefinició no són d'interès per a la instrucció, ja que considera que no tenen res a veure amb el moment de l'accident.

El jutge va arxivar inicialment les diligències del cas el 30 de juliol passat, poc més d'un mes després dels tràgics fets, en entendre que el sinistre a l'estació de tren de Castelldefels Platja va ser a causa d'una actuació "imprudent i temerària" de les víctimes. Tot i això, l'Audiència de Barcelona va estimar bona part dels recursos dels familiars de les víctimes i va ordenar al gener passat que es reobrís la causa.
Anar al contingut