Fukushima

Fukushima, a l'escala de gravetat d'accidents nuclears

En un primer moment, l'accident nuclear de Fukushima va ser classificat per les autoritats japoneses al nivell 4 de gravetat de l'escala INES, sigla en anglès d'"escala internacional d'esdeveniments nuclears", que consta de set nivells. Posteriorment, el van elevar al 5, però França, tot i això, l'havia situat al nivell 6 després de l'explosió que hi va haver al tercer reactor de la central. Finalment, l'endemà de complir-se un mes de l'accident que va causar el terratrèmol i el posterior tsunami, les autoritats nuclears japoneses l'han situat al nivell màxim, el 7. Només Txernòbil havia arribat a aquest nivell.

Actualitzat
L'escala INES la va introduir l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica seguint uns criteris i indicadors per assegurar una informació coherent i unificada a l'hora de qualificar esdeveniments nuclears.

El nivell 1 es qualifica com a simple anomalia. El nivell 2 es defineix com a incident, i el 3, com a incident important. És el cas de l'incendi de la central de Vandellòs 1, el 1989.  

A partir d'aquí ja hem de parlar d'accidents i no d'incidents. El nivell 4 es qualifica com un accident amb conseqüències d'abast local.

El nivell 5 és un accident amb risc amb un abast més gran, com el de la central de Harrisburg, als Estats Units, a finals dels 70.

Al nivell 6 ja parlem d'accident important. Suposa l'alliberament de material radioactiu que requereix una probable aplicació de mesures de contraposició.

El nivell 7 es qualifica d'accident greu. Fins ara només s'hi havia arribat una vegada, a la central de Txernòbil, a Ucraïna, l'any 86. Passa quan l'alliberament de material radioactiu posa en risc la salut general i el medi ambient i requereix l'aplicació de mesures de contraposició.


Anar al contingut