Europa ha sotmès les nuclears a un test d'estrès sobre la seva seguretat. (Foto: Reuters)
Europa ha sotmès les nuclears a un test d'estrès sobre la seva seguretat. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Alemanya i Suïssa revisen la seva política nuclear per la crisi del Japó

El debat a la UE entorn de la seguretat nuclear està resorgint amb força arran de la crisi que es viu al Japó, sobretot a la central de Fukushima. Alemanya i Suïssa ja han dit que revisaran la seva política nuclear. El govern federal alemany estudia suspendre la llei que permet allargar la vida de les centrals nuclears fins als 14 anys, i des de Ginebra s'ha paralitzat l'aprovació de noves centrals mentre s'examina la seguretat de les existents. A això cal afegir-hi la demanda a l'Eurocambra del grup socialista de sotmetre totes les nuclears a tests d'estrés per veure si resistirien un sisme com el que ha afectat la central de Fukushima. Per la seva banda, Salgado ha insistit que no es pot jutjar el conjunt de la seguretat nuclear per un cas concret.

Actualitzat
Els governs europeus estan començant a moure fitxa davant el que ha passat al Japó. Alguns, com Alemanya, fins i tot es plantegen suspendre la llei que allarga la vida de les nuclears. La cancellera Angela Merkel ho podria anunciar aquesta mateixa tarda.

El govern federal estudia suspendre la llei recentment aprovada que permetia perllongar la vida de les centrals nuclears fins als 14 anys, a l'espera de nous estudis sobre cadascuna de les 17 plantes atòmiques que tenen en funcionament.

Àustria ha demanat comprovar la resistència de les centrals nuclears també després del desastre al Japó, i a Suïssa es tornaran a examinar les normes de seguretat en centrals nuclears i, mentrestant, s'aturaran tots els procediments per autoritzar-ne de noves.

Tests d'estrés a la UE


Per acabar, el grup socialista a l'Eurocambra ha demanat que les 143 centrals nuclears de la UE se sotmetin a tests d'estrés per verificar si podrien resistir un sisme com el que ha afectat el Japó i que ha provocat explosions a la central de Fukushima.

Salgado diu que no es pot jutjar tot el sistema per un cas concret


En canvi, la ministra d'Economia, Elena Salgado, manté la tesi que per un cas concret no s'ha de jutjar el conjunt de la seguretat nuclear. Tot i això, ha admès que aquest tipus d'esdeveniments reforcen el debat. Salgado ha reconegut que "el que ha passat contribueix a reforçar-lo, però crec que no hem de prendre decisions basant-nos en una circumstància concreta".

Aquesta és l'opinió que ha expressat la ministra d'Economia espanyola, poc abans de la reunió de ministres de l'eurozona per desenvolupar les línies mestres del pla de l'euro acordades divendres pels caps de govern.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut