Trípoli

Les forces de Gaddafi avancen cap a l'est i ofereixen perdó als soldats units als opositors

La televisió estatal líbia, citant fonts de l'exèrcit, informa que les forces armades concediran l'amnistia als soldats renegats si es rendeixen. Mentrestant, les tropes de Gaddafi avancen sense oposició cap a Bengasi, on hi ha el feu dels rebels, i bombardegen Ajdabiya amb obusos. Des de Bengasi, l'oposició reclama a la comunitat internacional que actuï amb urgència i freni la matança de Gaddafi. Precisament aquest dilluns i dimarts hi ha una reunió dels ministres d'Afers Estrangers del G-8 a París amb les pressions de França perquè es promogui una zona d'exclusió aèria a Líbia.

Actualitzat
L'exèrcit de Líbia ha imposat la superioritat militar davant els rebels i avança inexorablement cap a Bengasi, el feu dels opositors. Les localitats van caient una rere l'altra a mans del coronel Moammar al-Gaddafi, que ja controla els dos principals enclavaments petrolífers del país, Ras Lanuf i Brega.

A Bengasi, la capital de l'oposició a Gaddafi, veuen molt a prop l'arribada de l'exèrcit lleial al coronel libi. L'última alarma en aquesta ciutat de l'est de Líbia ha estat la sortida precipitada de desenes de periodistes, que s'han retirat cap a Tubruq, per por de quedar-hi atrapats.

La por dels rebels és que les imatges de celebració de la victòria dels partidaris de Gaddafi a la ciutat petrolífera de Ras Lanuf i Brega siguin ben aviat presents a Bengasi. Les esperances estan dipositades en una intervenció estrangera. Però la diplomàcia internacional encara treballa per aconseguir un consens internacional inqüestionable.

Zona d'exclusió aèria?

De fet, avui hi ha una reunió dels ministres d'Afers Estrangers del G-8 a París amb les pressions de França perquè es promogui una zona d'exclusió aèria a Líbia. És la petició que fa l'oposició líbia i que té el suport de la Lliga Àrab. En canvi, la Xina i Rússia hi estan en contra, i això fa difícil que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides prengui una resolució en aquest sentit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut