Tòquio

El Japó afronta la pitjor amenaça nuclear des de Txernòbil

El Japó està en alerta atòmica. Quatre centrals nuclears del país han declarat l'estat d'emergència aquest diumenge: les dues de Fukushima i les plantes atòmiques d'Onagawa i Tokai, tot i que diumenge a la nit les autoritats informaven que els nivells de radiació a Onagawa havien descendit i ja són normals. A Fukushima, hi ha problemes de refrigeració i no es descarta una fusió dels reactors 1 i 3. I a Tokai, el sistema de refrigeració funciona amb un únic generador elèctric. El Japó afronta la pitjor amenaça nuclear des de Txernòbil, que ha obligat a evacuar més de 215.000 persones.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
    Per Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
El Japó viu sota l'angoixa no només pel desastre provocat pel terratrèmol i el posterior tsunami, amb milers de morts i desapareguts i ciutats devastades, sinó també per la pitjor amenaça nuclear des de Txernòbil.

El govern admet que hi ha risc de fusió del nucli en els dos reactors afectats de la planta de Fukushima: l'1, que ja tenia problemes, i ara també el 3, perquè s'han trobat partícules químiques a l'aire que així ho indiquen. Per tot plegat, les autoritats admeten fins i tot el risc d'explosió a la planta. Les autoritats, però, asseguren que s'està treballant a marxes forçades per refredar els dos reactors.

De forma preventiva, però, les autoritats han evacuat 215.000 persones en 20 quilòmetres a la rodona i, en total, ja són 600.000 les persones que haurien hagut d'abandonar la seva casa pel perill nuclear o les catàstrofes naturals al Japó, segons dades de l'Oficina d'Ajuda Humanitària de les Nacions Unides.

Problemes també a Onagawa i Tokai

El risc nuclear s'ha estès. Les autoritats japoneses han activat aquest diumenge l'estat d'emergència en dues centrals nuclears més, a Onagawa i a Tokai, tot i que a la nit la situació a Onagawa tornava a la normalitat.

A Onagawa, hi han detectat nivells de radiació superiors als permesos. L'operadora de la central, Tohoku Electric Power Company, ha fixat el nivell d'emergència de la central en 1, el més baix de l'escala. De fet, l'empresa assegura que els tres reactors de la planta "estan sota control". Per tant, la font de la radiació no seria la central sinó que provindria de les fuites de Fukushima, situada a uns 150 quilòmetres al nord. Les autoritats japoneses han confirmat que aquesta hipòtesi és la més probable ja que no han constatat cap fuita a Onagawa, on, aquest diumenge al vespre, els nivells de radiació tornaven a la normalitat.

També aquest diumenge una agència de notícies japonesa ha informat que el sistema de refrigeració de la planta de Tokai 2 s'ha aturat. La central ho ha desmentit. Asseguren que tenen dos generadors dièsel espatllats, però que mantenen els sistemes amb un tercer.

Tots aquests problemes nuclears al Japó han fet anunciar al director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, Yukiya Amano, la seva compareixença en roda de premsa aquest dilluns.

Els efectes

Les autoritats municipals confirmen que hi ha vint persones afectades per l'exposició a la radioactivitat, tot i que l'Agència de Seguretat Nuclear creu que n'hi podria haver entre 70 i 160.

Mentrestant, el Japó mira de reprendre aquest dilluns l'activitat mentre busca supervivents de les catàstrofes naturals. Les autoritats temen que la xifra de morts pugui arribar als 10.000 tot i que les conseqüències de les tragèdies no permeten encara afinar el recompte. La situació s'allargarà i des d'aquest dilluns i fins a l'abril està previst que hi hagi talls de llum a vuit prefectures, ja que onze de la cinquantena de plantes atòmiques del país estan aturades.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut