Barcelona

Els experts subratllen el risc radioactiu al Japó però el circumscriuen a l'àmbit local

Els experts coincideixen a subratllar el risc de contaminació radioactiva pel vapor d'aigua que s'allibera de forma controlada a l'atmosfera a la planta atòmica de Fukushima, al Japó, tot i que matisen que les conseqüències es notaran a nivell local i no en un àmbit territorial superior. Aquest diumenge s'han detectat problemes en un segon reactor i s'ha decretat l'estat d'emergència en dues plantes atòmiques més.

Actualitzat
El professor de física atòmica i nuclear de la UAB Carles Domingo assegura que el risc de contaminació radioactiva per l'accident a la central de Fukushima és "no menyspreable" però el circumscriu a l'àmbit local: "Tindrà efectes a nivell local i no serà en cap cas com a Txernòbil". Domingo coincideix així amb la valoració que en fan les autoritats nipones, que han qualificat de nivell 4 en una escala de 7 l'accident de Fukushima. Tenint en compte l'escala INES (l'Escala Internacional d'Accidents Nuclears), això significa "accident amb conseqüències locals". La planta atòmica continua alliberant vapor radioactiu i ara no només per problemes a un dels reactors, sinó a dos d'ells, ja que aquest diumenge l'alarma nuclear s'ha estès i ja hi ha problemes i s'ha decretat l'estat d'emergència a quatre centrals nuclears: les dues plantes atòmiques de Fukushima i també a la d'Onagawa i Tokai.

Segons Domingo, el principal repte ara és refrigerar els reactors de la planta, que és on s'ha detectat el problema. Ha afegit que, per culpa de les dificultats per trobar aigua suficient, es farà amb aigua de mar, una solució que s'aplica per primer cop en cas d'emergència. Domingo, però, veu com a "possibilitat remota" el fet que no s'aconsegueixi refrigerar el reactor i hi hagi una fusió del nucli. Aquest professor atribueix l'incident a Fukushima no tant al terratrèmol ni a un error de disseny com a la interrupció del subministrament elèctric dels equips secundaris d'emergència, ja que assegura que qualsevol planta atòmica al Japó i al món occidental està preparada per resistir un terratrèmol de grau 9 en l'escala de Richter amb l'epicentre al costat.

Des del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo subratlla que per refrigerar el reactor s'està alliberant material radioactiu: "Són alliberaments controlats, però evidentment tenen una càrrega radioactiva que està diverses vegades per sobre dels nivells autoritzats". Lentijo s'ha mostrat taxatiu: "Hi ha motius per a la preocupació", però també matisa que els tècnics de la planta atòmica i les autoritats del país estan fent esforços per superar la situació i refredar el reactor.

Un punt de vista més optimista és el que ha donat Maria Teresa Domínguez, des del Foro Nuclear. Assegura que s'estan seguint els protocols per aquests casos i que, tot i que reconeix que s'ha de vigilar molt de prop el que passa a Fukushima, assegura que no hi ha risc per a la població dels voltants.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut