Barcelona

La llevantada remulla Catalunya amb quantitats generoses però sense fer mal

Intensa i persistent però sense virulència. La pluja ha estat la protagonista d'aquest dissabte a Catalunya, amb un temporal de llevant que ha deixat registres pròxims als 100 litres per metre quadrat en molts punts del territori, sobretot a les comarques del sud, on en poblacions com Pratdip, al Baix Camp, han caigut més de 213 litres d'aigua. Malgrat aquestes xifres, no s'ha hagut de lamentar cap incidència remarcable més enllà d'una trentena d'actuacions dels bombers i d'algunes afectacions del trànsit rodat, a la Nacional 340 a l'altura d'Amposta, i ferroviari, entre Pradell i Riudecanyes. Al mar el temporal ha deixat onades superiors als tres metres. Els bombers han atès 156 avisos per petites inundacions i incidències lleus des de la matinada i fins a les vuit del vespre de dissabte. El temporal amaina aquest diumenge.

Actualitzat
El pas d'una petita depressió encaixonada entre Catalunya i les illes Balears ha donat lloc a un temporal de llevant que ha afectat Catalunya amb pluja abundant, vent fort i una notable alteració de l'estat de la mar.

Les precipitacions, que s'han desplaçat de sud a nord, han fet acte de presència a tot el territori però han estat més abundants i intenses al litoral, prelitoral i la meitat sud de Catalunya, amb registres de més de 100 litres en molts indrets. Pel que fa a l'estat de la mar, la costa del Maresme i la Costa Brava han registrat onades de fins als 3,5 metres d'alçada.

Pratdip, amb 213 litres, ha estat la població catalana on més aigua ha caigut, però també destaquen altres xifres com els 171 litres de Vandellòs, els 155 de Pradell de la Teixeta o els 134 de l'Albiol. A les comarques de Barcelona, destaquen els 120 litres de Begues o els 90 litres de Vallirana i Vilanova del Vallès.

Aquest diumenge les precipitacions desapareixeran. Tot i això les fortes nevades de les últimes hores han fet augmentar considerablement el risc d'allaus, que aquest diumenge es preveu fort al Pirineu occidental, a la zona de la Ribagorça i al Pallars Sobirà. La predicció a mig termini indica un nou episodi de pluja a Catalunya de cara a dilluns.

Problemes de trànsit i ferroviaris

La Nacional 340 s'ha hagut de tallar al trànsit durant una bona estona dissabte al matí en un tram de 300 metres a l'altura d'Amposta. La circulació s'ha desviat pel polígon d'Oriola. A Tortosa el trànsit s'ha hagut de desviar a la C-12, l'Eix de l'Ebre, perquè un pas subterrani ha quedat inundat.

Pel que fa al funcionament ferroviari, una esllavissada de terra provocada per la pluja ha obligat a interrompre la circulació de trens entre Reus i Falset al voltant de les quatre de la tarda. El moviment de terres, localitzat entre Pradell i Riudecanyes, ha obligat un tren a fer marxa enrere fins a Pradell i transbordar els passatgers a un autocar que els ha permès seguir la marxa. Renfe ha interromput la circulació de trens entre Reus i Mora la Nova, oferint un servei alternatiu per carretera als usuaris. La línia ha quedat establerta a les nou del vespre d'aquest dissabte.

Sense llum a la Vall de Boí

A l'altra banda dels Pirineus la intensa nevada que ha caigut a la Vall de Boí ha deixat sense llum unes 500 persones, majoritàriament turistes, als nuclis de Taüll, Boí i el Pla de l'Ermita. Tècnics d'Endesa han treballat en la restitució del servei i han aconseguit retornar l'energia al nucli de Taüll pels volts de les set de la tarda d'aquest dissabte, cinc hores després que se n'ha anat la llum. El temporal ha afectat negativament les cases particulars, però sobretot bars, hotels i restaurants.

La neu també ha causat problemes en la circulació del trànsit a diverses carreteres de Catalunya. Segons informa el Servei Català de Trànsit, la neu ha obligat a circular amb cadenes en alguns trams de cinc carreteres, entre elles el port de la Bonaigua i la collada de Toses. Una via, la GIV-4016, aquest dissabte s'ha hagut de tallar finalment al trànsit entre l'estació d'esquí de la Molina i Planoles, després que diversos vehicles hi van quedar atrapats per la neu.

Els 30 centímetres de neu nova acumulats també han dificultat l'accés a les pistes d'esquí de Boí Taüll. A més, al Pirineu oriental els gruixos de neu nova s'espera que superin els 20 centímetres per sobre dels 2.000 metres, i els 50 centímetres per sobre dels 2.300.

156 avisos als Bombers

A tot el país, els Bombers de la Generalitat han hagut de fer fins a 156 sortides aquest dissabte, sobretot a la meitat sud de Catalunya. Els agents han hagut de solucionar problemes lleus: la majoria d'actuacions han estat per filtracions d'aigua dins d'habitatges, esllavissades en façanes i neteja de carreteres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut