Bengasi

Les forces gaddafistes prenen el port petrolier de Ras Lanuf però els rebels ho neguen

Les forces gaddafistes han pres l'enclavament petrolier de Ras Lanuf, a uns 450 quilòmetres a l'est de Bengasi, i els milicians es repleguen cap a Brega, a uns 200 quilòmetres a l'est libi, segons un comandant rebel. El corresponsal d'Al-Jazeera, que acompanya les forces rebels en la seva retirada, ha dit que el nombre de morts era molt elevat. Tot i això, la direcció rebel, amb seu a Bengasi, nega que Ras Lanuf estigui sota control de Gaddafi.

Actualitzat
Els intensos bombardejos aeris acompanyats d'artilleria terrestre i marítima, coets, morters i carros de combat, a més del desplegament de tropes terrestres, ha posat fi a la resistència rebel. Hi ha "dotzenes de morts i molts ferits" ha assenyalat el comandant rebel, que ha afegit que l'atac ha estat llançat des del sud i l'oest de Ras Lanuf, amb una ofensiva "molt brutal i molt professional" per part de les tropes lleials a Gaddafi.

Els milicians no han pogut fer front a la superioritat en armament dels gaddafistes i han admès que no tenien prou armes per poder resistir davant la forta empenta de les forces gaddafistes.


La direcció rebel nega que Ras Lanuf estigui controlada per Gaddafi
 
La direcció rebel líbia, amb seu a la ciutat de Bengasi, ha desmentit que la localitat de Ras Lanuf hagi caigut en mans de forces lleials al coronel Gaddafi. "No és cert, és simplement un bombardeig indiscriminat", ha dit Ahbdelhafiz Ghoga, vicepresident del Consell Nacional Transitori i portaveu de la direcció rebel líbia, amb seu en aquesta ciutat. Ras Lanuf, un vital enclavament petrolier per a la consolidació del poder revolucionari, és "el nostre front defensiu més important".

Ghoga ha demanat a la comunitat internacional "que prengui totes les mesures per protegir els libis del genocidi i dels crims contra la humanitat" comesos per les forces de Gaddafi. Així mateix, ha acusat Gaddafi d'embarcar-se en una política de "terra cremada" i ha revelat que les forces rebels havien pres com a mínim trenta mercenaris com a presoners, que han estat traslladats a Bengasi.

Però també ha reconegut que les tropes de Gaddafi havien fet presoners, encara que no ha donat xifres. Tampoc ha informat de les baixes que havien tingut els rebels en l'ofensiva sobre Ras Lanuf.

Mentre això passa a l'est del país, a l'oest continua la batalla per Az-Zawiyah. Algunes fonts diuen que torna a estar a mans del règim després que els rebels s'havien fet forts al centre de la ciutat. D'altra banda, el dictador ofereix una recompensa de 410.000 dòlars a qui capturi el líder de l'oposició, l'exministre de Justícia.

L'exèrcit libi ha multiplicat els atacs contra les posicions dels rebels. Les localitats estratègiques de Ras Lanuf, a l'est, i Az-Zawiyah, a l'oest, continuen sent l'escenari dels pitjors combats.

Emissaris a Egipte i Europa

A banda del front bèl·lic, Trípoli ha emprès una ofensiva diplomàtica a Egipte, Portugal i Malta, i algunes fonts també parlen de Brussel·les, per impedir que es decreti una zona d'exclusió aèria. Per contra, Rússia ha anunciat que també imposarà sancions a Líbia, mesura que implicarà la suspensió en la venda d'armes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut