Brussel·les

Una eurodiputada del PSOE, entre els que fitxen per cobrar la dieta i marxen

L'eurodiputada britànica independent Nikki Sinclaire ha denunciat el costum que hi ha entre molts dels seus col·legues del Parlament Europeu de Brussel·les de fitxar els divendres al matí, cobrar els 304 euros de dieta i, tot seguit, anar a l'aeroport per deixar la capital comunitària. Entre els polítics que realitzen aquesta pràctica "corrupta", es troba l'eurodiputada socialista Eider Gardiazábal Rubial, que va ser enxampada pel tabloide britànic "News of the World" a les 9.56 hores del divendres 21 de gener fitxant a la Cambra i, menys de mitja hora després, ja era a l'aeroport de Brussel·les, a punt d'agafar un vol. Gardiazábal ha negat que es tracti d'un "robatori" ja que és, ha dit, una pràctica totalment "legal".

Actualitzat
Les fotos van ser preses el divendres 21 de gener, quan el Parlament estava tancat. La cambra obre 134 dies l'any i cap cau en divendres. Segons Sinclaire: "Un europarlamentari pot cobrar la seva dieta només quan assisteixi a reunions oficials. I no n'hi havia cap d'aquest tipus el divendres 21". La denunciant calcula que fitxen d'aquesta manera uns 60 o 70 del total de 736 eurodiputats.

Els parlamentaris tenen un sou de 94.200 euros anuals sense incloure dietes. El sou mitjà d'un europarlamentari és de 6.200 euros nets al mes, més dietes, despeses de viatge i altres extres. Si fitxessin els 37 divendres addicionals, cadascun guanyaria 11.107 euros més l'any.

El diari anuncia que abans de les set del matí ja hi havia una cua de diputats disposats a fitxar. Abans de les deu més d'un terç, 54, dels parlamentaris van arribar amb bosses i maletes. Com a mínim 25 van deixar el Parlament poc després i van ser vistos a l'aeroport a l'estació de l'Eurostar.

Gardiazábal ha dit que es tracta d'una pràctica totalment "legal"

Entre els polítics que realitzen aquesta pràctica, segons Nikki Sinclaire, es troba l'eurodiputada socialista Eider Gardiazábal Rubial, que va ser enxampada pel tabloide britànic "News of the World" a les 9.56 hores del divendres 21 de gener fitxant a la Cambra i, 24 minuts després, ja era a l'aeroport de Brussel.les, a punt d'agafar un vol. Gardiazábal ha negat que es tracti d'un "robatori" ja que é, ha dit, una pràctica totalment "legal". Gardiazábal, de 35 anys, és néta de l'històric dirigent socialista Ramón Rubial. Exerceix d'eurodiputada des del 2009 i actualment és membre de la Comissió de Pressupostos i de la delegació per les relacions amb Sud-àfrica.
Anar al contingut