El Caire

Gaddafi envia emissaris a Egipte, Malta i Portugal

Gaddafi ha endegat una ofensiva diplomàtica en diversos fronts. Dos avions han sortit de Líbia. Un ha arribat al Caire, on un alt comandament militar libi s'ha reunit a les autoritats egípcies i de la Lliga Àrab. El segon avió ha anat a Malta i després a Portugal. Lisboa rebrà l'emissari de Gaddafi en nom de la UE. Aquesta ofensiva diplomàtica té lloc un dia abans de les reunions per separat dels ministres d'Afers Estrangers de la UE i dels ministres de Defensa de l'OTAN per analitzar la situació a Líbia i analitzar diferents fórmules amb les que augmentar la pressió sobre el règim de Gaddafi. Aquest dijous els 27 aprovaran formalment les noves sancions contra Líbia.

Actualitzat
El ministre d'Afers Estrangers portuguès, Luis Amado, es reunirà aquest vespre a Lisboa amb un emissari del líder libi Moammar al-Gaddafi. Portugal, a banda de ser membre de la UE i de l'OTAN, és membre no permanent del Consell de Seguretat de Nacions Unides des del desembre passat i va ser elegit per presidir el Comitè de Sancions sobre Líbia creat per l'organització internacional.

Abans d'arribar a Lisboa, un funcionari de Malta ha confirmat que un emissari libi havia arribat a l'illa per mantenir converses amb el govern i després havia marxat en direcció a Portugal. Una font de Brussel·les ha dit que l'emissari és un membre moderat del govern de Gaddafi.
 
Simultàniament, representants de l'oposició rebel que ha format l'autodenominat Consell Nacional de Líbia han anunciat que viatgen a Brussel·les per establir contactes amb els ministres de la UE i de l'OTAN. L'oposició rebel ha demanat que se la reconegui com a interlocutor legítim, però aquest punt "no és una prioritat" per als 27, segons fonts diplomàtiques britàniques.

Reunions de la UE i de l'OTAN sobre Líbia aquest dijous

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea i els titulars de Defensa de l'OTAN es reuniran aquest dijous a Brussel·les en dues trobades paral·leles per analitzar diferents fórmules amb les quals augmentar la pressió sobre el règim de Gaddafi, amb opinions distants sobre la possibilitat d'impulsar una operació militar sobre el terreny.

També aquest dijous els 27 adoptaran "formalment" estendre la congelació d'actius que afecten el líder libi i 25 persones del seu entorn perquè també afecti cinc entitats financeres amb estrets vincles amb Gaddafi, entre les quals el fons sobirà libi i el Banc Central libi.
Anar al contingut