Madrid

Les previsions econòmiques de La Caixa i del govern espanyol sobre el 2010, entre les més encertades, segons ESADE

El govern espanyol és una de les institucions que més van encertar en les previsions sobre l'economia espanyola del 2010, segons l'estudi de l'escola de negocis ESADE, que analitza els càlculs que fan diferents organismes. Tanmateix, les previsions de La Caixa i de la Universitat Autònoma de Madrid es van ajustar encara més a la realitat. De cara a l'any vinent, ESADE preveu que les previsions poden trontollar per la reforma del sistema financer, l'ajust pressupostari i la situació del petroli.

Actualitzat
La Caixa, el Centre de Predicció Econòmica de la Universitat Autònoma de Madrid i el govern espanyol són per aquest ordre els que més van encertar en l'evolució de l'economia espanyola l'any passat, segons l'informe "Diana Esade" de l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses que analitza les previsions econòmiques públiques i privades de referència a l'Estat.

El Ministeri d'Economia va preveure un descens del PIB del 0,3% i va ser, finalment, del 0,1%, els pronòstics més encertats després de dos anys de desviar-se força, segons el professor Fernando Trias de Bes. En aquest sentit, ha manifestat que, després d'haver-se mostrat crítics en el seu moment, "ara s'ha de felicitar la capacitat d'haver previst aquesta desacceleració en la caiguda".

Trias de Bes també ha donat a conèixer que gairebé totes les institucions s'han equivocat per "pessimistes", tot i que ha reconegut que el marge d'error és "estret" perquè totes les previsions se situaven al voltant de l'1%.

Tanmateix, amb un creixement de -0,1% del PIB real el 2010, l'Institut d'Estudis Econòmics, Caja Madrid i l'Institut Flores de Lemus de la Universitat Carlos III de Madrid han estat les que més s'han allunyat amb les seves previsions, amb una estimació de creixement de -1,1% cadascuna.

Pel que fa a les previsions dels últims tres anys en conjunt, les institucions que han encertat més en les seves previsions han estat, conclou, Intermoney, Funcas i The Economist

De cara l'any vinent, ESADE preveu que les previsions poden trontollar per la reforma del sistema financer, l'ajust pressupostari i la situació del petroli.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut