Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Francesc Homs, en una imatge d'arxiu
Barcelona

El govern català xifra en 1.300 milions d'euros el cost per a Catalunya de les decisions "deslleials" de Zapatero

La Generalitat xifra en 1.300 milions d'euros l'impacte econòmic que tindran en les finances de la Generalitat algunes decisions preses des de Madrid, unes mesures que, a més, el govern català preveu que costaran més de 1.200 euros per família cada any. El portaveu del govern, Francesc Homs, assegura que el govern espanyol vulnera el principi de lleialtat institucional.

Actualitzat
L'Estat actua amb deslleialtat institucional i en una "gran contradicció". Amb deslleialtat institucional perquè no assumeix el cost de les decisions i mesures que pren, i en contradicció perquè, en canvi, sí que exigeix a la Generalitat que compleixi el dèficit. El portaveu del govern, Francesc Homs, denuncia que, si l'Estat fos conseqüent i assumís el cost de les seves pròpies decisions, les retallades que el govern català haurà de fer en els pressupostos d'aquest any no serien tan grans.

I per demostrar-ho, Homs ha posat algunes xifres sobre la taula. Homs ha revelat l'existència d'un informe elaborat per l'anterior govern tripartit en què s'analitza l'impacte sobre el pressupost de la Generalitat del 2005 d'una sèrie de mesures preses pel govern espanyol amb una repercussió directa en les finances catalanes. Segons aquest informe, el 2005, el cost de totes aquelles decisions va ser de més de 1.084 milions d'euros, que representaven un 5% del pressupost de la Generalitat consolidat en aquell exercici.

El departament més afectat va ser el de Salut, que va acumular més de 495 milions de despesa derivada d'aplicar la nova llei d'estrangeria. També va patir un gran impacte la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge, que va registrar 202 milions més de despesa per la transposició de directives europees, la planificació forestal, el pla d'habitatge estatal i la regulació del domini públic hidràulic.

Això són xifres del 2005, però si anem a l'actualitat, i segons els càlculs de l'actual govern de CiU, la situació s'ha aguditzat, sobretot arran de l'aprovació el 2006 de la llei de dependència. El 25 de gener passat, el president Artur Mas va encarregar un informe exhaustiu en aquest sentit. L'estudi encara no està acabat, però Homs ha avançat una primera estimació del cost que tindran en les finances de la Generalitat aquest tipus de decisions "deslleials" de Madrid durant aquest any: un total de 1.312 milions d'euros o, dit d'una altra manera, 1.260 euros per família. Aquesta xifra no inclou el cost de les mesures d'estalvi energètic anunciades els últims dies.
Anar al contingut