París

Comença el judici contra l'expresident francès Jacques Chirac per un cas de corrupció

Ha començat a França el primer judici de la seva història en que l'acusat és un expresident de la República. Jacques Chirac, de 78 anys, s'enfronta a 10 anys de presó per un suposat cas de corrupció de quan era alcalde de París. Encara que Chirac no havia de comparèixer davant els jutges fins demà, dimarts, l'obertura del judici es podria retardar si els magistrats accepten la petició dels advocats defensors d'estudiar la prescripció dels delictes imputats. L'expresident està acusat d'haver contractat, entre el 1992 i el 1995, 21 empleats per a l'Ajuntament de París quan en realitat treballaven pel partit de Chirac, el Reagrupament per la República.

Actualitzat
Als seus 78 anys, Chirac es convertirà en el primer president francès que compareix davant dels tribunals per un delicte d'abús de confiança, presa il·legal de beneficis i desviament de fons públics, delicte aquest últim penat amb fins a deu anys de presó i 150.000 euros de multa.

L'acusació ha hagut d'esperar tant de temps per veure Chirac assegut a la banqueta perquè va estar emparat per la immunitat presidencial durant els dotze anys que va estar a l'Elisi, entre el 1995 i el 2007. La instrucció es va obrir a finals de 1998 i el 30 d'octubre de 2009 els jutges van decidir inculpar Chirac juntament amb vuit dels seus col·laboradors a l'alcaldia de París. Entre ells el que va ser el seu director de gabinet Rémy Chardon.

L'advocat de Chirac ha demanat als jutges que estudiïn la prescripció dels delictes, fet que pot retardar l'inici del judici mig any. El lletrat vol que els magistrats preguntin al Tribunal de Cassació si un delicte no prescriu als tres anys de ser comès. La màxima instància judicial francesa té tres mesos per decidir si eleva la qüestió al Consell Constitucional, que disposa d'un període similar per prendre una decisió.

En qualsevol cas, els problemes judicials de l'expresident no s'acaben aquí, ja que un altre judici per uns fets similars està obert al Tribunal de Nanterre, a la rodalia de París. En aquest cas es tracta d'una denúncia per set llocs de treball ficticis.

En els dos procediments, Chirac compta amb el suport de la fiscalia, que ha anunciat que demanarà l'absolució de l'expresident. A més, a París no estarà representat l'Ajuntament de la capital com a acusació particular, tot i ser la part afectada. La causa és que el setembre passat l'alcaldia va arribar a un acord amistós amb Chirac i amb el partit conservador Unió per un Moviment Popular, hereu del partit chiraquià RPR, pel qual ambdós es comprometien a pagar 2,2 milions de euros a canvi d'abandonar la persecució judicial.

Mentrestant, un sondeig publicat aquest dilluns pel canal de televisió M6 revela que el 56% dels francesos creuen que Chirac ha de ser jutjat "com qualsevol altre ciutadà", un percentatge inferior al 72% que ho demanaven el novembre del 2009. El 31% dels enquestats consideren que han de deixar en pau l'expresident per "històries antigues", davant del 26% de l'anterior sondeig.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut