Barcelona

Més del 70% dels menors d'entre 9 i 16 anys accedeixen a internet sense control parental

Només tres de cada deu nens i joves d'entre 9 i 16 anys que accedeixen a internet ho fan amb alguna mena de filtre o supervisió per part dels pares, el que s'anomena control parental. És el que es desprèn d'un estudi recent de la Comissió Europea que també revela que el 27% dels menors menteixen en l'edat per entrar als xats i xarxes socials i que un de cada quatre ha accedit a continguts considerats no adequats a la seva edat.

Actualitzat
La irrupció dels ordinadors al domicili familiar, i ara també a les aules, fa que els nens entrin cada cop més joves a internet, amb els perills que això suposa.

Gairebé un terç dels menors, tot i no tenir l'edat mínima exigida, 14 anys, menteixen per ser presents a xarxes socials com Facebook. Xategen diàriament amb els amics, i en la majoria dels casos sense cap control parental. El 25% reconeixen, a més, haver consultat continguts no adequats.

Per això, experts, docents i policia aconsellen als pares que s'informin de totes les eines que tenen a l'abast per acompanyar els fills en el descobriment de la xarxa. Consells, per exemple, de com reforçar la privacitat del perfil dels menors a Facebook.

Al mercat hi ha multitud de programes que permeten bloquejar l'accés a pàgines no recomanables, limitar el temps de connexió o fins i tot seguir el rastre del menor cada cop que navega, encara que esborri l'historial. A l'estat espanyol, però, només el 28% dels pares en fa servir.

De totes maneres, però, cap d'aquests sistemes és infalible. Per això, pels experts, l'eina més eficaç és parlar obertament dels riscos. Defensen que la confiança és el millor sistema, perquè sovint els coneixements d'informàtica dels menors superen els dels pares.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut