Sortidor d'una gasolinera (Foto: Reuters)
A molts llocs, omplir el dipòsit d'un dièsel surt més car que si el cotxe és de benzina (Foto: Reuters)
Madrid

La gasolina marca un nou màxim i supera els 1,3 euros per litre

La gasolina ha marcat aquesta setmana un nou màxim a Espanya i ha superat els 1,3 euros de mitjana per litre, en un context d'escalada de preus del petroli per la tensió a Líbia. Segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha incrementat un 1,79% en l'última setmana, fins als 1,308 euros per litre, després d'haver igualat fa set dies els nivells rècord de principis d'any. Amb aquest preu, omplir un dipòsit de benzina d'un cotxe (50 litres de mitjana) costa 65,4 euros, 10 euros més que fa un any. Pel que fa al gasoil, ha augmentat un 1,6% en una setmana, fins a situar-se en 1,267 euros de mitjana per litre.

Actualitzat
Ni a l'estiu del 2008, quan el petroli va assolir preus rècord, el preu mitjà del litre de gasolina havia superat els 1,3 euros, encara que sí el gasoil, que va marcar el seu màxim en 1,329 euros.

Els conflictes al nord d'Àfrica, especialment a Líbia, han disparat el preu del Brent, el cru de referència a Europa, en les últimes setmanes fins a fregar la barrera dels 120 dòlars.

Des que va començar el 2011, els preus mitjans del litre de gasolina i gasoil s'han incrementat un 4% i un 6,74%, respectivament. Respecte a les mateixes dates del 2010, les pujades són del 18,05% en la gasolina i del 26,07%, en el gasoil.

Davant d'aquests increments, el govern espanyol va plantejar la setmana passada una sèrie de mesures, que s'aprovaran aquest divendres, entre les quals hi ha la reducció de la velocitat màxima en autovies i autopistes a 110 quilòmetres per hora i rebaixes en els bitllets de Renfe.
Anar al contingut