Barcelona

Boi Ruiz: "Hi ha medicaments de marca més barats que els genèrics i no els podem receptar"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha detallat una mica més quines repercussions tindran les retallades en la sanitat. L'endemà de presentar el pla de xoc per estalviar despeses en el sistema sanitari català, Ruiz ha assegurat, en una entrevista al programa "El matí de Catalunya Ràdio", que "no podem gastar tant", i ha posat com a exemple de qüestions que s'han de resoldre que hi ha medicament genèrics que són més cars que la marca original, però, en canvi, no es pot receptar el de marca perquè no ho permet la llei. Un altre exemple: Ruiz ha assegurat que no cal tenir tres serveis de trasplantaments coronaris de guàrdia les 24 hores a Barcelona. El conseller ha conclòs que el problema de fons de la sanitat catalana és el model de finançament, que castiga Catalunya respecte a d'altres comunitats de l'Estat.

Actualitzat
Boi Ruiz ha desgranat alguns detalls de la tisorada de 1.000 milions d'euros que s'ha de fer aquest any al sistema sanitari, una retallada que afectarà diversos àmbits, com el farmacèutic, on ha assegurat que l'estalvi més important l'ha de fer l'Estat, i que el que realment té repercussió en la despesa és el consum. És per això que ha assegurat que cal racionalitzar-lo per evitar que les farmacioles domèstiques acumulin molts medicaments i que "s'escurçarà el termini de prescripció" de manera que els pacients s'hauran de desplaçar més vegades.

Sobre una de les qüestions que han aixecat més crítiques, les llistes d'espera per a intervencions no urgents, que molt probablement s'allargaran pel tancament dels quiròfans a la tarda, el conseller de Salut ha assegurat que confia no haver de modificar el decret del tripartit segons el qual no es poden allargar més enllà de sis mesos. Ara l'espera és de quatre mesos de mitjana i el conseller ha afirmat que "ho estirarem fins al màxim", tot i que no ha descartat haver de canviar el decret si aquests dos mesos de marge no són suficients. En qualsevol cas, Ruiz ha afegit que el departament "reprioritzarà les llistes d'espera actuals" i que "hem de millorar molt la incertesa del malalt sobre quan serà atès".

"Saturarem més els CAP, però tindran més recursos"


Pel que fa als centres d'atenció primària, als quals es demana, amb el pla de xoc, que no derivin tants pacients als especialistes, Boi Ruiz ha admès que estaran encara més saturats que ara, però ha matisat que "els metges de capçalera no hauran de fer més del que fan" i "tindran més recursos per defensar-se". Una de les claus que el conseller ha donat per agilitzar la feina dels metges de capçalera és reduir les tasques burocràtiques que han de fer, com ara emetre certificats per a les escoles dels nens que van a visitar-se, que els treuen molt temps per atendre els pacients.

Ruiz ha insistit que s'ha de treballar "en la història clínica electrònica", el que ha anomenat "hospitals sense parets", una mesura que ja va començar a aplicar el tripartit i que, segons ell, cal desenvolupar encara més perquè s'estalviï en paper i desaparegui la típica imatge del pacient que ha de custodiar les radiografies i portar-les d'un centre a un altre.

"Si hem de plantejar copagament, serà en els serveis afegits"


Sobre la possibilitat d'implantar un sistema de copagament, el conseller de Salut ha explicat que es plantejaria en tot cas més endavant, si aquest primer pla de xoc no resol la situació. Tot i aixo, ha afegit que, en tot cas, ell és partidari que s'haguessin de pagar serveis afegits que no són estricament sanitaris, com, per exemple, el menjar que es dóna als pacients dels hospitals públics.

Ruiz també ha explicat per què Catalunya té una despesa sanitària molt inferior a altres comunitats espanyoles. El responsable de la sanitat catalana ho ha atribuït exclusivament al sistema de finançament que fa que Catalunya aporti molt més del que rep, un sistema que ha qualificat d'"injust". També ha explicat que l'Estat deu al govern català 24 milions d'euros per despeses que li correspon assumir per qüestions administratives i que no acaben d'arribar mai.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut