Ginebra

La situació a la frontera entre Líbia i Tunísia, al límit de la crisi humanitària

La situació a la frontera de Líbia amb Tunísia esdevé crítica, segons l'Alt Comissariat de l'ONU pels Refugiats, l'ACNUR. Aquest organisme ja xifra en 75.000 les persones que hi han arribat fugint de la repressió del règim libi els últims deu dies. L'ACNUR ha expressat la seva preocupació pel fet que se'ls estigui impedint l'entrada a un gran nombre de persones d'origen subsaharià, i remarca que totes les fronteres han d'estar obertes sobre una base no discriminatòria ni racista.

Actualitzat
"El nostre personal a la frontera libotunisiana ens ha dit que la situació està arribant a un punt de crisi." D'aquesta manera s'ha expressat la portaveu de l'ACNUR, Melissa Fleming, que ha xifrat en 14.000 les persones que van arribar a aquesta frontera aquest dilluns, mentre s'espera que aquest dimarts n'arribin entre 10.000 i 15.000 més.

Fleming ha explicat que si bé les persones que arriben a la frontera amb Egipte, unes 69.000 fins ara, tenen mitjans de transport per traslladar-se, a la línia fronterera amb Tunísia, en canvi, "desenes de milers de persones" s'esperen a tenir un mitjà de transport, i mentrestant els problemes d'abastiment d'aigua i aliments i d'higiene van augmentant. L'ACNUR afegeix que milers de persones, a més, esperen poder passar a la banda tunisiana.

La Creu Roja demana accés urgent a l'oest

Per la seva banda, el Comitè Internacional de la Creu Roja ha reclamat accés immediat per a totes les organitzacions humanitàries a la regió oest del país, inclosa la capital, Trípoli. "És urgent que s'atenguin les necessitats humanitàries" en aquesta zona, ha assegurat un portaveu de la Creu Roja.

Pel que fa a la zona est del país, on sí que hi tenen accés, el portaveu ha explicat que la situació és "tranquil·la" i que els metges que treballen a Bengasi "tenen les coses sota control".

Mentrestant, el coronel libi Moammar al-Gaddafi ha amenaçat de bombardejar els manifestants a Az-Zawiyah, ciutat molt pròxima a la capital, i ha desplegat forces fidels a la part central de la frontera amb Tunísia, en un clar desafiament a les pressions internacionals, i mentre els Estats Units mantenen desplegades també forces navals i aèries a la costa líbia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut