Bengasi / Trípoli

Els opositors a Gaddafi creen un comitè militar, embrió d'un exèrcit d'alliberament

La coalició rebel de l'est de Líbia ha anunciat la formació d'un comitè militar a Bengasi, la segona ciutat del país, per "defensar el poble libi i les fronteres de Líbia reconegudes internacionalment de qualsevol atac"; es tractaria de l'embrió d'un futur exèrcit d'alliberament de Líbia. La coalició de la Revolució del 17 de Febrer, que s'encarrega de coordinar els consells populars que controlen les ciutats preses per l'oposició, ha assegurat que es mantindrà en continu contacte amb el nou òrgan militar, integrat per quinze oficials. L'oposició, que ha rebutjat negociar amb Gaddafi, està mantenint les seves posicions a la ciutat d'Az-Zawiyah, molt propera a Trípoli i la qual Gaddafi ha amenaçat de bombardejar.

Actualitzat
El comitè militar s'encarregarà de "preparar el pla de defensa de Líbia, així com del suport militar per a la defensa dels fills del poble libi a les zones alliberades i a la capital, i també a la resta de zones que continuen sota el control de l'opressor i els mercenaris".

A més, la nota fa una crida a tots els militars a incorporar-se immediatament a les unitats per complir el seu deure de defensar el poble i la unitat del país.

Gaddafi amenaça de bombardejar els manifestants d'Az-Zawiyah

El coronel libi Moammar al-Gaddafi ha amenaçat de bombardejar des de l'aire els manifestants concentrats a la ciutat d'Az-Zawiyah, situada a 50 quilòmetres a l'est de la capital. Ho ha assegurat la cadena de televisió àrab Al-Jazeera, que afegeix que el que fa de mediador entre els rebels i el règim en aquesta ciutat ha transmès el missatge als opositors.

La ciutat d'Az-Zawiyah era un bastió del règim, ja que està molt a prop de la capital, on Gaddafi s'atrinxera, però ara està en mans dels opositors. A més, Gaddafi ha desplegat forces fidels a la part central de la frontera amb Tunísia, en un clar desafiament a les pressions internacionals, i mentre els Estats Units mantenen desplegades també forces navals i aèries a la costa líbia. Mentrestant, el flux de refugiats a les fronteres no s'atura.

Tot plegat, després que el coronel ha negat a diversos mitjans anglosaxons que hi hagi libis en contra seva. Gaddafi ha tornat a assegurar que és Al-Qaeda qui s'ha revoltat i que no marxarà del país. Tot i negar la realitat de portes enfora, de portes endins, Gaddafi ha enviat el cap dels serveis secrets a dialogar amb l'oposició, en una maniobra per mantenir el poder.

La coalició de l'oposició rebel, tot i que té moltes mancances organitzatives, té previst reunir-se per analitzar aquest intent del règim de dialogar. La trobada serà a Bengasi, segona ciutat del país i en mans dels opositors.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut