Trípoli

Gaddafi diu que a Líbia hi ha una democràcia de debò i que el poder el té el poble

El coronel Moammar al-Gaddafi ha tornat a comparèixer aquest migdia a la televisió estatal, aquesta vegada per sorpresa. Envoltat com sempre dels seus seguidors, el dictador ha assegurat que al seu país hi ha una "democràcia de debò" i que el poder el té el poble. El líder libi ha dit també que el món no entén el sistema polític del seu país.

Actualitzat
Moammar al-Gaddafi li ha agafat gust a les compareixences a la televisió estatal. Avui ho ha tornat a fer. Ha estat amb motiu de la commemoració del 34è aniversari de la proclamació del "govern del poble" el 1977. Això sí, el to ha estat més calmat i, per tant, menys encès que les altres vegades.

Enmig de desenes de partidaris que cridaven mostres de suport al dictador, Gaddafi ha reaparegut en públic amb un nou discurs en què ha assegurat que a Líbia hi ha una democràcia de debò i ha refermat la idea que ell no és l'autoritat sinó que la té el poble.

Gaddafi ha triat aquesta celebració per dir que ell es va limitar a fer una revolució per fer fora els colonitzadors i des d'aleshores assegura que el poder està en els comitès populars.

El coronel també ha insistit que el món no entén el sistema polític libi i ha tornat a acusar Al-Qaeda d'estar al darrere de la revolta, alhora que prometia defensar cada centímetre de territori.

Bombardegen dues ciutats dels opositors

Enmig d'una situació molt confusa, les forces de Gaddafi intenten recuperar posicions a l'est de Líbia. La ciutat de Brega, un port exportador de petroli a 200 quilòmetres de Bengasi, ha estat bombardejada i a hores d'ara no està clar si està a mans de les forces de Gaddaffi o dels opositors.

Els fidels al dictador també han bombardejat la ciutat Ajdabiya, a uns cinquanta quilòmetres de Brega, on aquesta matinada els opositors patrullaven les carreteres, i un convoi militar del règim també s'estava acostant a la ciutat.

A l'oest, a Zawiya, a 50 quilòmetres de Trípoli, també hi ha hagut en les últimes hores una ofensiva de les forces de Gaddaffi, tot i que han estat derrotats pels revoltats. I a Trípoli, un camió cisterna ha explotat prop de la residència del coronel Gaddafi, sense provocar danys. No se sap encara l'origen d'aquesta explosió.

L'ofensiva de les forces pro-Gaddafi es produeix mentre a Bengasi s'està organitzant un consell militar per donar forma a un exèrcit d'oposició que es pugui defensar dels atacs.

Evacuar els estrangers

L'ONU ha fet una crida a l'evacuació massiva dels estrangers de Líbia davant la catàstrofe humanitària a les fronteres, sobretot a la de Tunísia, on intenten contenir com poden l'allau de desenes de milers de refugiats que s'hi amunteguen.

Dos vaixells de guerra

Dos vaixells de guerra dels Estats Units creuen el canal de Suez en direcció a les costes de Trípoli amb la missió de realitzar tasques d'evacuació i de caire humanitari.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut