Barcelona

Joaquim Maria Puyal reflexiona sobre els mitjans de comunicació a "Aicnàlubma"

Joaquim Maria Puyal està considerat un mestre per desenes de periodistes. Al llarg de la seva carrera, ha creat programes emblemàtics com "Vostè jutja", "La vida en un xip" o "Un tomb per la vida"; ha contribuït a la normalització de la llengua catalana amb les elogiades retransmissions dels partits del Barça, i ha fet classes de comunicació a la universitat. Tot plegat li ha permès observar la societat i la professió periodística des d'una atalaia privilegiada i ara ho plasma en un llibre: "Aicnàlubma" ("ambulància" al revés), on explica la seva visió de la societat actual i de la responsabilitat que tenen els mitjans de comunicació en la seva configuració.

Actualitzat
"Jo em vull mostrar al receptor i per mostrar-me al receptor necessito fer-ho d'una manera que ell m'entengui. Sempre he de pensar en el receptor i sempre he de pensar que ell m'ha d'entendre". D'aquesta manera, Joaquim Maria Puyal aclareix el significat del títol del seu llibre, "Aicnàlubma", que és el que porten escrit les ambulàncies per tal que els altres conductors, quan miren pel retrovisor, hi llegeixin "Ambulància".

El creador de programes com "Vostè jutja", "La vida en un xip" o "Un tomb per la vida" ha presentat el llibre envoltat de periodistes i ha afirmat que els industrials de la comunicació són "imprescindibles, perquè col·laboren en l'equilibri de poders, però no es poden regir només per criteris mercantils".

Durant la presentació, Puyal ha insistit que està enamorat de la televisió, però que des de fa més de quinze anys no hi treballa pel seu "absolut desacord" amb la manera en què "l'han fet evolucionar". Creu que tant la televisió com els diaris o les emissores de ràdio han de treballar per obtenir audiència, però que "el problema pervers és que es confon l'entreteniment amb un objectiu, quan el que hauria de ser és una condició dels mitjans. Si ens quedem només amb l'entreteniment vol dir que renunciem a captar l'interès. Es poden obtenir més ingressos, però s'empobreix el missatge".

Tot i que Puyal admet que el llibre no ofereix solucions a la situació actual, ha apostat perquè "d'alguna manera, es faci alguna cosa per moure el sistema i garantir els drets de l'espectador".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut