Trípoli

Els rebels avancen cap a Trípoli i haurien pres una ciutat a escassos 50 quilòmetres de la capital

L'avenç dels opositors al règim de Moammar al-Gaddafi continua i dóna poc marge al règim per mantenir-se. Az-Zawiyah, ciutat situada a només 50 quilòmetres a l'oest de Trípoli, on el coronel resisteix, podria ser l'última victòria fins ara dels opositors de Gaddafi. A la ciutat hi onegen les banderes tricolors de l'oposició i milers de persones ho celebren als carrers, segons algunes fonts. Mentrestant, l'ACNUR assegura que ja han fugit de Líbia unes 100.000 persones i la Mitja Lluna Roja parla de crisi humanitària. A més, la comunitat internacional assetja el coronel, ara sí, amb dures sancions, i l'oposició estaria intentant formar un govern interí que lideri la transició.

Actualitzat
La capital continua sent el principal bastió de Gaddafi. Conscient d'això, el líder libi ha obert els arsenals d'armes als seus partidaris, tal com va prometre en la seva última aparició pública, el passat divendres. Aquesta nit molts d'ells feien una exhibició de força al centre de Trípoli.

La supervivència del règim, ancorada a la capital, depèn molt dels seus flancs. A l'est Gaddafi encara té l'escut de Sirte, ciutat d'origen del clan Gaddafi, però a l'oest la situació és confusa.

A Zuara, però especialment a Az-Zawiyah, a tan sols 50 quilòmetres de la capital, en les últimes hores hi ha hagut violents enfrontaments entre els rebels i les forces del règim. Alguns periodistes que hi han accedit asseguren que la bandera tricolor oneja a la ciutat, un símbol que podria haver caigut en mans dels revoltats.

Un allau de refugiats

L'Alt Comissionat per als Refugiats de les Nacions Unides, l'ACNUR, assegura que 100.000 refugiats han sortit de Líbia des del passat 19 de febrer. La Mitja Lluna Roja ja parla de crisi humanitària, no tant per la quantitat sinó pel fet que Tunísia no està preparada per acollir l'allau de refugiats. La seva situació és cada vegada més precària i l'èxode no s'atura. A la frontera amb Tunísia no hi ha cap organisme ni ONGs internacionals.

Moviments polítics i diplomàtics


Pel que fa a la revolta, a Bengasi, la segona ciutat del país, que ja fa dies que és en mans dels contraris a Gaddafi, l'oposició estaria intentant formar un govern interí que lideri la transició. Al capdavant hi ha l'exministre de Justícia libi.

I des de l'exterior, després de dos dies de reunions d'emergència al Consell de Seguretat, les Nacions Unides han adoptat finalment, i per unanimitat, una resolució per intentar aturar el bany de sang a Líbia i que demana al Tribunal Penal Internacional que investigui els possibles crims contra la humanitat que s'hagin comès a Líbia.

També des de la Casa Blanca s'ha elevat el to contra Líbia i el mateix president Obama li ha dit a Gaddafi que és hora de marxar.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut