L'ONU aprova un paquet de mesures contra el govern de Gaddafi.
L'ONU aprova un paquet de mesures contra el govern de Gaddafi.
Trípoli

Les Nacions Unides prohibeixen viatjar a Gaddafi i aproven per unanimitat bloquejar-li els béns

Després de dos dies de reunions d'emergència, el Consell de Seguretat de l'ONU ha acordat unànimement un paquet de mesures contra el règim de Líbia. Finalment, els quinze membres del Consell han acordat la prohibició de viatjar per a Gaddafi i la seva família, i han bloquejat tots els seus béns a l'exterior. El Consell de Seguretat, a més, ha instat el Tribunal Penal Internacional a estudiar els crims comesos contra la humanitat.

Actualitzat
La pressió internacional sobre Moammar al-Gaddafi creix després que el Consell de Seguretat de l'ONU hagi aprovat una sèrie de mesures contra el general libi i el seu règim. 

Finalment, i després de dos dies de reunions, els quinze membres del Consell han acordat per unanimitat la resolució que prohibeix que tant Gaddafi com la seva família surtin del país, congela tots els seus béns a l'exterior i embarga la venda d'armes a Líbia.

El Consell de Seguretat de l'ONU, a més, ha demanat al Tribunal Penal Internacional que investigui els possibles crims contra la humanitat que s'hagin comès a Líbia durant els últims dies de repressió violenta.

Precisament aquest punt era el més conflictiu, perquè tenia l'oposició de Rússia i la Xina, que no volien que a la resolució hi constés cap referència a aquesta qüestió.

Obama vol que Gaddafi marxi

Dures mesures contra el règim del país que aconsegueixen estrènyer una mica més el setge contra el general libi i que s'uneixen a les crítiques que aquest cap de setmana ha fet el president dels Estats Units, Barack Obama, contra Gaddafi.

En una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president nord-americà ha assegurat que "Gaddafi ha de marxar ara" perquè "ha perdut la legitimitat per governar". Una opinió que comparteix la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, i bona part dels països de la Unió Europea.

Moviments polítics

Paral·lelament a aquestes mesures, els dissidents libis han anunciat que pensen formar un govern d'unitat nacional format per civils i militars i encapçalat per l'exministre de Justícia, Mustafa Abdel-Jalil, que fa uns dies va renunciar al seu càrrec dins del govern, amb la intenció de celebrar eleccions d'aquí a tres mesos.

Un nou cop contra el dictador, que, en les últimes hores, està veient com la gent li comença a perdre el respecte i com una bona part de l'exèrcit li gira l'esquena.

De fet, alguns opositors asseguren que Gaddafi ja només controla el 15% del país, una versió que ha desmentit el fill del dictador.

Èxode massiu

Mentrestant, la revolta està omplint els aeroports i les fronteres de Líbia de persones que volen fugir del país. Centenars de ciutadans, la majoria estrangers, miren d'agafar un avió que els porti de tornada a casa.

Entre els que ja han pogut marxar hi ha molts treballadors de les companyies extractores de petroli que exploten els jaciments libis. Amb aquest èxode massiu, moltes refineries s'han quedat desertes i la producció de cru diària s'ha reduït dràsticament.
Anar al contingut