Bitllets de 100 euros
Les famílies espanyoles estalvien 7,6 euros de cada 100
Madrid

El govern espanyol autoritza l'emissió de 1.866 milions d'euros de deute a Catalunya

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha autoritzat Catalunya perquè pugui emetre deute públic per valor d'uns 1.866,2 milions d'euros, tal com estava previst. En aquesta quantitat s'inclouen 1.090 milions d'euros destinats a finançar la despesa sanitària d'exercicis anteriors imputats comptablement al 2006 i que no havia estat finançada. D'altra banda, el govern espanyol també ha donat permís a set comunitats autònomes més per un import total de més de 2.000 milions d'euros. Aquestes noves emissions es destinaran a refinançar el deute i no suposaran augments del nivell d'endeutament.

Actualitzat
L'autorització per emetre deute va ser un dels temes més rellevants de la trobada entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Finalment, l'import global de l'autorització s'ha establert en 3.829,6 milions d'euros, dels quals una mica menys de la meitat -1.866,2 milions d'euros- seran per a Catalunya. La Comunitat de Madrid rebrà l'autorització per 819,7 milions d'euros; Andalusia per uns 501,5 milions d'euros; Galícia per uns 419 milions d'euros i les Balears per 80,5 milions d'euros més. Astúries podrà emetre deute per 71,3 milions d'euros, les Canàries per un total de 45,8 i Extremadura per 25,6 milions d'euros.

Així, la Generalitat ha rebut el vistiplau per a una segona emissió de deute que servirà per cobrir els venciments d'aquest any, que sumen uns 4.500 milions d'euros, a partir del moment que el Ministeri d'Economia aprovi el Pla Econòmic i Financer que està negociant amb el govern català. La resta del deute es pactaria al Consell de Política Fiscal i Financera. La Generalitat de moment no ha revelat quin mecanisme utilitzarà per col·locar les emissions de deute.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha xifrat les necessitats totals de finançament pel 2011 en 11.662 milions d'euros, inclosos venciments i el refinançament del dèficit.




Anar al contingut