Barcelona

El govern plantejarà recaptar i gestionar tots els impostos el 2012

El govern vol recaptar i gestionar el 100 per 100 dels impostos dels catalans, i així ho plantejarà l'executiu d'Artur Mas al govern espanyol a partir del 2012. Aquest és el principal objectiu dels plans sobre el model fiscal que el govern català desitja per a Catalunya. El secretari del govern, Francesc Homs, així ho ha explicat en un esmorzar on ha donat tots els detalls del pacte fiscal que proposen.

Actualitzat
El portaveu del govern, Francesc Homs, ha indicat que el més destacat del pacte que duran a Madrid el 2012 és tot un capítol fiscal on demanaran la cessió del 100 per 100 de tots els tributs, la capacitat normativa que hi pugui haver, i sobretot la capacitat de gestió d'aquests impostos.

Sortir del cafè per a tothom

Per arribar a aquest punt el govern de Mas demanarà sortir de la Lofca, la política coneguda com "cafè per a tothom" pel que fa a l'economia de les comunitats autonòmiques. I, després, exigiran pactar bilateralment Estat-Generalitat un nou sistema propi i singular per a Catalunya.

Homs ha dit que aquestes aspiracions són plenament constitucionals i que tampoc suposarien un perjudici per a les altres comunitats autònomes.

140 milions menys per a universitats


El govern català ha anunciat també les retallades a universitats. En total, seran 140 milions menys. S'eliminarien màsters i no es cobririen ni jubilacions ni baixes temporals.

El govern va confirmar ahir als rectors que la retallada podria ser del 10%. La retallada també es miraria de compensar amb mesures com ara augmentar el preu dels màsters oficials no professionalitzadors o apujar les taxes dels graus, en determinats casos, com ara els repetidors.

Altres mesures d'estalvi passen per compartir serveis com ara la gestió informàtica o les centrals de compres.

Ja fa mesos, però, que les universitats havien vist les orelles al llop de la crisi i totes tenen en marxa plans de xoc per contenir la despesa al màxim i augmentar els ingressos per acabar l'any sense generar més dèficit. Mesures de tota mena que van des de la desaparició dels vals de menjador per als professors o el lloguer d'instal·lacions a les retallades en serveis com jardineria o neteja.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut