Barcelona

Els catalans favorables a la independència gairebé es tripliquen en 10 anys

Els catalans que afirmen voler la independència gairebé s'han triplicat en l'última dècada. El nombre de catalans que es decanten per aquesta opció política en relació amb l'estat espanyol ha passat del 8% al 21%, segons un estudi sobre els valors fet per la Fundació Carulla i Esade. L'estudi, que es va tancar abans de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, mostra que l'autonomisme ha experimentat una reducció dràstica i ha passat del 49% el 2000 a un suport que no arriba a un terç en l'actualitat.

Actualitzat
El debat sobre l'encaix de Catalunya a Espanya ha acabat comportant una radicalització dels catalans. Almenys això és el que es desprèn de l'Enquesta Europea de Valors realitzada per Esade i la Fundació Carulla.

En concret, el nombre de catalans favorables a la independència s'ha disparat. En l'última dècada, més concretament, gairebé s'ha triplicat: els que creuen que l'autonomia només serà real quan Catalunya sigui independent de l'Estat espanyol han passat del 8% dels enquestats al 21%.

Per contra, si ara fa deu anys gairebé la meitat dels enquestats eren partidaris del marc estatutari i l'estat de les autonomies, aquesta xifra ha caigut gairebé a la meitat. L'opció autonomista és la que continua tenint més suport, però no arriba a un terç dels enquestats.

El federalisme també ha cedit terreny, però no tant, en favor dels que volen un vincle total amb Espanya, que han passat del 18% al 24,7%.

D'altra banda, també destaca el descrèdit creixent de la política. En deu anys, la valoració de la política ha passat d'aprovar amb quasi un 6,5 a suspendre amb un 4,95. Comparada amb institucions, governs, ONGs, premsa i altres organismes, la política és la que obté la pitjor nota.

L'estudi en xifres

Partidaris de l'independentisme: 2000: 8%       2009: 21%
A favor de l'autonomisme:           2000: 49%     2009: 27,7%
Pel vincle total:                            2000: 18%     2009: 24,7%

La valoració política:                    2000: 6,46     2010: 4,95

Creixen els valors individualistes

L'enquesta constata que institucions socials tradicionals, com l'església, la família o els sindicats han patit un retrocés els últims anys a Catalunya, mentre que han crescut els valors individualistes.

Està en crisi el model de família tradicional, especialment entre les dones i els sectors més joves de la societat. El 75% dels enquestats accepten que les parelles visquin juntes sense estar casades i, aproximadament la meitat, veuen amb bons ulls els matrimonis homosexuals i, fins i tot, que aquests adoptin fills. L'estudi indica que la igualtat de gènere s'ha normalitzat com a valor en l'imaginari col·lectiu català, encara que no s'ha traduït en fets tangibles.

Respecte fa 10 anys, la societat catalana és més tolerant, plural, lliure i democràtica, però també més exigent. Catalunya és cada vegada més atea. Només la meitat de la població diu pertànyer a una religió i entre 2000 i 2009, els ateus han passat del 6% al 16%.

Pel que fa a la immigració, l'estudi conclou que el rebuig als nouvinguts ha crescut en els últims deu anys. El 57% dels enquestats responen afirmativament a que "avui hi ha massa immigrants", mentre que els que estan en "desacord" i "molt en desacord" només arriben al 21%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut