Imatge d'arxiu d'unes torres d'extracció de petroli (Foto: USned.com)
Imatge d'arxiu d'unes torres d'extracció de petroli (Foto: USned.com)
Madrid

El govern espanyol aprovarà divendres un pla d'estalvi energètic per la crisi líbia

El Consell de Ministres d'aquest divendres aprovarà un pla d'estalvi energètic arran de la crisi a Líbia donada la dependència energètica d'Espanya respecte al país nord-africà. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha preparat el pla d'estalvi en el marc del gabinet de crisi creat per analitzar la situació en el món àrab, els greus incidents a Líbia i davant eventuals problemes de subministrament. A més, s'ha acordat enviar un avió a Trípoli, la capital líbia, per repatriar els espanyols que es troben al país.

Actualitzat
La Comissió Delegada del govern espanyol, el denominat gabinet de crisi que s'ha creat arran de la greu situació que viu Líbia, s'ha reunit sota sota la presidència del cap de l'executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha acordat, entre altres coses, engegar un pla d'estalvi energètic per fer front a possibles problemes de subministrament. El pla s'haurà d'aprovar aquest mateix divendres durant la reunió de Consell de Ministres.

Espanya té nombrosos interessos al país nord-africà, sobretot pel que fa al sector  energètic, amb empreses importats com Repsol, OHL i Indra. A més, existeix dependència energètica ja que Líbia, el tercer productor de cru d'Àfrica, aporta l'1,5% de gas que consumeix Espanya. En el marc de la UE, només Itàlia importa més gas de Líbia que Espanya, amb el 12%.

El gabinet de crisi, que s'ha trobat a La Moncloa per abordar la situació en el món àrab i en especial la tensió que es viu a Líbia, també ha aprovat enviar un avió a la capital, Trípoli, per repatriar els espanyols que es troben al país.

La petrolera Repsol, que hi té aproximadament una vintena de treballadors, ha anunciat la suspensió de totes les seves operacions a Líbia davant els moments d'incertesa i violència que s'hi viuen. El grup té aproximadament un 4% de la seva producció al país nord-africà.

La Comissió Europea, no obstant, ha garantit a Espanya que no tindrà problemes d'abastiment si es talla el subministrament de gas procedent de Líbia, ja que pot recórrer fàcilment a altres països i aconseguir el gas allà.

Anar al contingut