La cancellera Angela Merkel, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
La cancellera Angela Merkel, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Barcelona

La Lliga Àrab suspèn Líbia, Clinton condemna el "bany de sang" i Merkel troba "espantós" el discurs

Les reaccions al discurs de Gaddafi no s'han fet esperar. La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat "alarmada" per un discurs que ha qualificat de "molt espantós" i ha exigit a les autoritats líbies la "fi de la violència contra el seu propi poble", afegint que en cas contrari Alemanya "consideraria l'adopció de sancions". La Lliga Àrab, per la seva banda, ha suspès la participació de Líbia en les seves reunions i la Casa Blanca ha reiterat la seva condemna a la violència utilitzada contra els manifestants libis.

Actualitzat
La Lliga Àrab ha decidit suspendre la participació de Líbia, que ostenta la presidència rotatòria de l'organització, en totes les reunions, durant una sessió extraordinària dels seus delegats permanents celebrada al Caire. Segons un comunicat, "se suspèn la participació de les delegacions governamentals de Líbia a les reunions del Consell de la Lliga Àrab i de tots els organismes dependents fins que les autoritats líbies compleixin els requeriments" de l'organització panàrab. Líbia té actualment la presidència anual de la Lliga Àrab que, en principi, hauria de traspassar a l'Iraq al març. 

La Lliga ha condemnat "els crims perpetrats contra les manifestacions pacífiques que es duen a terme en diverses ciutats i a la capital, Trípoli". Així mateix, ha expressat el seu "fort rebuig a les accions de violència contra els civils, que no tenen cap justificació, i de forma especial el reclutament de mercenaris estrangers". També ha criticat "l'ús de bales i armes pesants per reprimir els manifestants, ja que suposa violacions greus dels drets humans i de la legalitat internacional". D'altra banda, la Lliga Àrab ha instat les autoritats líbies a permetre als mitjans de comunicació treballar lliurement i a assegurar l'arribada d'ajuda mèdica urgent per als ferits.

La Casa Blanca torna a condemnar la violència contra els manifestants
 
La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, ha reiterat que la violenta repressió que exerceix el règim libi contra els manifestants és "completament inacceptable" i "s'ha d'aturar.

Clinton ha assegurat que el missatge de la comunitat internacional a Líbia "és molt clar i no deixa lloc a errors": el govern de Gaddafi ha de respectar els drets universals del poble libi, entre els quals hi ha la llibertat d'expressió i de reunió. "Aquest bany de sang és completament inacceptable", ha afirmat la cap de la diplomàcia nord-americana.

Clinton també s'ha referit a altres països del nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i el golf Pèrsic, on també hi ha protestes. Els Estats Units segueixen amb "gran preocupació" les informacions que arriben des d'aquests països. "Instem a la contenció i els governs de la regió a respectar els drets dels seus ciutadans", ha reiterat.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha dit que "a Líbia, com a Egipte, Bahrain i altres països, s'ha llançat una crida molt ferma per posar fi a l'ús de la violència contra els qui protesten de manera pacífica".

Carney, que ha subratllat que "reconeixem les aspiracions legítimes" dels qui demanen el canvi, ha instat a respectar "els drets universals" com la llibertat de reunió o d'expressió. "Demanem als governs de la regió que escoltin i respectin les aspiracions legítimes dels seus pobles i emprenguin reformes d'acord" amb aquestes demandes.
Anar al contingut