Barcelona

Mas-Colell condiciona la millora de l'economia catalana a tancar un pacte fiscal

Tancar un nou pacte fiscal amb el govern espanyol és fonamental per la millora de l'economia catalana i de les seves finances. Es tracta del que el conseller Andreu Mas-Colell ha denominat "el pacte fiscal en la línia del concert econòmic", que buscarà que des d'una agència catalana de tributs "s'enviï el que correspongui a la hisenda estatal". La negociació arrencarà "durant el segon any de la legislatura", segons ha detallat el conseller d'Economia en la seva primera compareixença al Parlament de Catalunya.

Actualitzat
Sobre la viabilitat econòmica d'aquest pacte fiscal, Mas-Colell ha argumentat que "no és cert" que "Espanya no podria funcionar econòmicament sense la contribució catalana". "Si Catalunya pot sobreviure i trampejar malgrat transferir a la resta d'Espanya una quantitat important, la resta d'Espanya no tindria un problema seriós, més enllà d'un ajust transitori, a encaixar una pèrdua que com a màxim seria de la mateixa magnitud", ha defensat el conseller. Mas-Colell ha recordat que Espanya té un PIB 4,5 vegades més gran que el de Catalunya, cosa que li donaria prou robustesa per suportar el nou pacte fiscal.

D'altra banda, Mas-Colell ha anunciat que el govern espanyol autoritzarà la Generalitat a emetre deute per més de 1.000 milions d'euros aquesta setmana o la que ve. L'autorització l'aprovarà el Consell de Ministres, divendres que ve o el següent, i forma part d'un procés en tres fases perquè la Generalitat tingui més capacitat financera.

Pel que fa a la reforma de les caixes, el titular d'Economia ha descartat la idea que el govern català entri al capital social de les entitats resultants del procés de bancarització. Tot i així, ha defensat que les noves caixes mantinguin una línia de continuïtat amb les que hi ha, i que conservin els centres de decisió a Catalunya.

El titular d'Economia s'ha mantingut en el programa de retallada de la despesa del 10% amb l'objectiu de reduir el dèficit el 2013 fins a l'1,1%. Per aconseguir aquests objectius cal que "l'Estat sigui coresponsable" i que s'arribi a un acord amb el Ministeri d'Economia.

Sobre les emissions de deute, Mas-Colell ha xifrat les necessitats de finançament per aquest 2011 en 11.662 milions, inclosos venciments i refinançament de dèficit generat.

El conseller d'Economia ha posat l'accent en l'objectiu que els mercats vegin que a Catalunya "som gent seriosa i això ho valoraran en funció de si complim el que diem". "Ens convé aconseguir la reputació que som gent de confiança", cosa que serviria a Catalunya per aconseguir una solvència semblant a la dels "landers" alemanys o algunes províncies del Canadà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut