janquim

Els blogs del Marroc aposten per la reforma mentre la revolta líbia s'ensenya a Flickr (i 2)

Els blogs del Marroc que donen suport a la protesta s'esforcen per demostrar que no inciten a la violència i que no ataquen la figura del rei. A Líbia, la situació no té res a veure. Amb trets al carrer, desenes de morts i l'accés a internet bloquejat, els manifestants fan servir els mòbils per enviar al món vídeos i fotografies que donin testimoni de la seva revolta.

Actualitzat
(prové d'aquesta pàgina)

Fotos i vídeos amb mòbils

És obvi que a Líbia no hi podia haver el mateix capteniment. Però, tot i l'accés tallat, la veritat és que internet s'ha mostrat eficaç una altra vegada. Les fotografies de la ciutat de Bengasi "alliberada" eren a la galeria Flickr des de poca estona després que semblés que, en efecte, l'àrea quedava fora del control governamental.

La situació enervada i els atacs a diversos llocs no permetien la reflexió més pausada dels blogs sinó que exigien una reemissió a través d'aquest espai de fotos però també en format vídeo. Es tracta tot sovint d'imatges capturades amb aparells mòbils que no ofereixen gaire qualitat i que costa de situar, de manera que la seva fiabilitat és baixa però que podrien mostrar en cas de ser autèntiques els efectes de la repressió.

Twitter des d'on sigui

Al Twitter, hi ha diversos usuaris que emeten missatges reiterats sobre els incidents, encara que costa esbrinar quants d'ells es troben de debò "sobre el terreny".

També hi ha bon humor, com el d'un tuitaire que compara la situació amb la desinstal·lació d'un programa informàtic.

En tot cas, l'ús de les eines vinculades a internet queda confirmat. Potser es bloqueja l'accés a la xarxa però hi ha altres maneres de rebre informació i també hi ha molts exiliats que procuren compartir el que saben, la majoria mitjançant el Twitter.

@ChangeinLibya, @libyafreedomnew, @FreeLibyanman o @Cyrenaican són algunes d'aquestes veus que parlen amb missatges que no excedeixen els 140 caràcters. A més, @Tripolitanian els agrega en una llista.

Mapes compartits

Una prova d'aquest ús l'aporten, més enllà del seu grau de fiabilitat, el mapa que s'ha elaborat sobre els incidents a Líbia i que s'actualitza a mesura que es disposa de noves dades. Produït des de fora, es basa en fonts periodístiques.



View Mapping Violence Against Pro-Democracy Protests in Libya in a larger map


Un altre mapa recull, de manera actualitzada, els missatges emesos al Twitter sobre aquests incidents, a diversos països. Es tracta, sinó d'una eina prou afinada, sí alm,enys d'una altre intent de fer servir les eines que proporcionen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) amb finalitats socials i polítiques.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut