Barcelona

Hereu tornarà a ser l'alcaldable per Barcelona del PSC després d'imposar-se per 815 vots a Tura

Jordi Hereu es manté com a cap de cartell del PSC a l'alcaldia de Barcelona en les eleccions del 22 de maig. Així ho han decidit els militants i simpatitzants socialistes de l'agrupació barcelonina en les primàries celebrades aquest dissabte i que l'enfrontaven amb Montserrat Tura. Hereu s'ha imposat per 815 vots i ha guanyat a tots els districtes excepte Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. L'actual alcalde ha rebut el suport de gairebé el 59% dels votants, 2.484 paperetes, davant del 39,6% recollit per Tura, que representen 1.669 vots. Tots dos han fet una crida a la unitat per treballar junts per mantenir el poder a l'Ajuntament de Barcelona, on governen des del 1979

Actualitzat
La lluita interna entre Jordi Hereu i Montserrat Tura per aspirar a l'alcaldia de Barcelona s'ha decantat finalment pel que, "a priori", havia de ser el candidat socialista a la reelecció. La gosadia de la inconformista exconsellera de desafiar Hereu davant d'unes enquestes que pronosticaven una seriosa derrota socialista davant del convergent Xavier Trias no ha pogut superar la fèrria estructura del partit a Barcelona, on Jordi Hereu és molt apreciat entre la militància.

Més de 4.000 militants i simpatitzants, un terç dels 12.000 que estaven cridats a les urnes, hi han dit la seva en un procés de primàries en què un total de 2.484 persones han donat el seu suport a Hereu, d'aquests, 1.337 militants i 1.147 simpatitzants. Montserrat Tura ha obtingut 1.669 vots, 805 de militants i 864 de simpatitzants.

Hereu ha guanyat als districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, mentre que Tura només ha guanyat a Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, precisament on l'alcalde va començar a militar i es va forjar com a polític.

Units per mantenir Barcelona

L'actual alcalde de Barcelona, enmig de crits de "Jordi, Jordi, Jordi" i "visca, visca, visca, Barcelona socialista", ha apel·lat a la unitat de tots els socialistes per tirar endavant el projecte del PSC a Barcelona. Els dos candidats han sortit junts després de conèixer els resultats i han escenificat aquesta unió de forces que, segons Hereu, conduirà a una victòria socialista en les pròximes municipals. Per l'actual alcalde de Barcelona, "aquestes primàries les hem guanyat totes i tots els socialistes".

Montserrat Tura, que també ha estat rebuda amb aplaudiments i crits de "Tura, Tura, Tura", ha felicitat el regidor i s'ha posat a la seva disposició per treballar amb l'objectiu de guanyar el "nacionalisme conservador i la dreta cada vegada més extrema del PP" el 22 de maig que ve. En la seva breu intervenció, Tura ha reconegut que "la democràcia, a més d'un règim polític, és una actitud i s'ha de pensar que a vegades guanya l'altre candidat".

Aquesta ha estat la primera vegada que els socialistes barcelonins han fet unes eleccions primàries, un procés que tots dos han alabat i que Hereu ha assegurat que han obert el camí per a "un PSC més gran, més obert a l'opinió dels ciutadans i més capaç d'escoltar i donar solucions a les propostes que la societat demana".

Una derrota amb conseqüències

La derrota de Tura, a qui molts retreuen que no sigui originària de Barcelona i ni tan sols resideixi a la ciutat, ha reforçat la figura d'Hereu contra el veritable contrincant socialista, Xavier Trias. Un duel que es jugaran a les urnes el 22 de maig. Caldrà veure, però, com afecta la diputada i exconsellera.

Una victòria de Montserrat Tura a les primàries hauria suposat alguna cosa més que un triomf per encapçalar la candidatura del PSC a Barcelona. La nova alcaldable hauria agafat un fort impuls per posicionar-se probablement com a futura dirigent del PSC al congrés que el partit celebrarà a la tardor per renovar tota la seva direcció després del daltabaix electoral de les autonòmiques. Amb la seva derrota s'obre una incògnita sobre quina posició adoptarà l'exalcaldessa de Mollet.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut