Rabat

El Marroc clama reformes democràtiques en unes marxes que acaben amb aldarulls

El Marroc s'ha incorporat al mapa de les manifestacions dels països àrabs. La marxa per la democràcia ha arrencat amb timidesa, però a mesura que han passat els minuts i s'ha fet evident l'absència de repressió, el nombre de manifestants ha anat creixent. La xifra inicial de poc més de 1.500 persones a Rabat s'ha multiplicat fins als 30.000 manifestants. Els manifestants han recorregut pacíficament els carrers amb pancartes i lemes que demanaven reformes però que evitaven atacs directes al monarca. Diumenge a la tarda, les marxes en algunes ciutats han derivat en aldarulls i els organitzadors han dissolt la protesta a Rabat per evitar que hi hagués violència.

Actualitzat
La pluja que queia aquest diumenge al matí a Rabat semblava que havia de frustrar la convocatòria del "dia de la dignitat". De fet, a l'hora que havia començar la marxa no hi havia més de 1.500 persones a Rabat i un miler a Casablanca. Quan ha parat de ploure i a mesura que la gent ha vist que la presència policial era mínima, milers de persones han omplert l'avinguda de Mohamed V, al cor de Rabat. Algunes fonts parlen de fins a 30.000 persones. No queda clar, en canvi, el seguiment que han tingut les altres marxes que hi havia convocades en una quinzena de ciutats més arreu del país.

A Rabat, la multitud ha marxat fins a la seu del Parlament marroquí per reivindicar "democràcia, llibertat i dignitat". Ha ocupat els voltants de l'edifici i el llarg de l'avinguda de Mohamed V. L'ambient ha estat festiu i reivindicatiu però els organitzadors han decidit aturar la protesta després que aquest diumenge a la tarda les mobilitzacions han acabat amb incidents en algunes ciutats del país.

Els organitzadors atribueixen a grups violents i incontrolats vinguts de zones rurals els incidents que s'han registrat a ciutats com ara Larraix, al nord-est; Alhucemas, al nord; a Guelmim, al sud, o a Tànger, entre altres. En aquests llocs hi ha hagut saquejos de bancs, atacs a les comissaries i comerços i vehicles cremats. A més a més, testimonis presencials també han denunciat atacs a hotels i restaurants.

Fonts del Moviment 20 de Febrer, impulsor de les protestes, han decidit dissoldre-les aquest diumenge al vespre per evitar més xocs violents i han expressat el seu rebuig. Han anunciat, però, que es mobilitzaran cada dia a partir d'ara, a la tarda, a les principals ciutats del país per reivindicar reformes democràtiques.

Èxit assegurat

Les xarxes socials han difós les consignes d'un grup de joves que compten amb el suport de la formació islamista Justícia i Espiritualitat, il·legal però tolerada. De fet, els organitzadors diuen que la marxa ja ha triomfat perquè ha aconseguit unir laics i islamistes sota un objectiu comú.

Els manifestants demanen reformes constitucionals i la dissolució del Parlament. Cal tenir en compte que no es demana directament que marxi el monarca; el que volen és que es redueixin els seus il·limitats poders, que el país pugui arribar a ser una monarquia parlamentària. La figura de Mohamed VI és controvertida i polèmica, però per a Occident és un aliat estratègic, sobretot per a Espanya i Europa.

Seguint l'exemple dels veïns

Aquesta manifestació, que ha estat promocionada a través d'internet, és la primera que s'organitza al Marroc després de l'onada de revoltes que està sacsejant el món àrab, i té com a objectiu pressionar Mohamed VI perquè faci reformes i millori la sanitat i la justícia.

De moment, i per mirar de frenar les crítiques, el rei marroquí ha anunciat que duplicarà els subsidis per contenir els preus dels productes bàsics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut