Sant Celoni

Santi Santamaria, el cuiner humanista

Nascut el 26 de juliol del 1957 a Sant Celoni, el 1981 va fundar, juntament amb la seva dona Àngels, el seu restaurant més famós, el Racó de Can Fabes. El 1988 va obtenir la primera estrella Michelin; el 1990, la segona, i el 1994, la tercera. L'any 2009 va obtenir el Premi de Gastronomia d'àmbit estatal. Santamaria, crescut sota el Montseny, és autor d'una cuina humanista, d'aparença senzilla però allunyada de la superficialitat, amb arrels profundes i compromesa amb l'entorn. Com li agradava dir, "els Santamaria fa 250 anys que vivim a Can Fabes".

Actualitzat
A més de Can Fabes, Santamaria era propietari de set restaurants més, on també col·laborava: el Santceloni a Madrid -amb dues estrelles Michelin-; el barceloní Evo a l'hotel Hesperia Tower -amb una-; el Tierra al Valdepalacios Hotel Gourmand de Toledo -amb una, també-; La Manzana a Madrid; l'Ossiano, que va obrir el 2008 a Atlantis The Palm, a la costa de Dubai; el Bouquet a l'Hospitalet i el Santi, al complex Marina Bay Sands de Singapur.

Va ser admès com a membre del Relais & Chateaux en qualitat de Relais Gourmand durant el congrés mundial que l'associació va fer al Quebec, i va ingressar després en el reduït club de Traditions & Qualité, Les Grans Tables du Monde. També va escriure diversos llibres, el primer dels quals -"La cuina de Santi Santamaria, l'ètica del gust"- quan va sortir a la venda el 1999 va rebre nombrosos premis gastronòmics.

L'any 2000 la Guia Michelin d'Espanya i Portugal va considerar Can Fabes com el millor restaurant d'Espanya, després de renovar-li la tercera estrella i qualificar-lo amb quatre forquilles vermelles. Col·laborador de "La Vanguardia" des de fa anys, va escriure llibres com "El món culinari de Santi Santamaria. El gust de la diversitat", "La cocina es bella", "El restaurante" i "La cocina al desnudo", que va suscitar una agra polèmica amb un altre dels cuiners catalans més reconeguts internacionalment, Ferran Adrià, propietari del Bulli.

Santamaría va criticar l'aposta culinària d'alguns xefs que "omplen els seus plats de gelificants i emulsionants de laboratori", deixant clares les seves diferències amb Adrià i la seva cuina "molecular".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut