Washington

Els EUA ajudaran els "activistes digitals" a esquivar la censura a internet

La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, s'ha erigit en defensora del activistes que veuen vetada la seva llibertat d'expressió a internet. Clinton ha anunciat que el seu país destinarà 25 milions de dòlars a projectes destinats a ajudar aquests "activistes digitals", ja que segons la secretària d'Estat, el dret de la gent a trobar-se i expressar-se a la xarxa és un dret universal sorgit aquest segle.

Actualitzat
"Les llibertats d'expressió i reunió 'on line' juntes formen el que jo en dic la llibertat de connexió. Els Estats Units donen suport a la llibertat de connexió a tot arreu", ha assegurat Hillary Clinton, que ha afegit que lluitaran contra les barreres, filtres i bloquejos que imposen els governs repressius a la xarxa, unes restriccions que s'han accentuat arran de l'onada de protestes que viu el món àrab i que ja ha suposat la caiguda de dos règims, el de Tunísia i el d'Egipte.

Poc després que el president nord-americà comparegués en roda de premsa i instés els iranians, que justament pateixen amb molta força la censura a internet, a seguir l'exemple dels egipcis, Clinton, que ja havia donat suport a una eventual revolta iraniana, ha afirmat que saben que els països repressors "es renoven constantment", i que cal ajudar els dissidents d'aquests governs repressors a exercir la seva llibertat d'expressió.

La responsable de la diplomàcia dels EUA ha fet referència a la revolta que ja van protagonitzar opositors iranians l'estiu del 2009, que també va tenir el germen a la xarxa, i també a la Xina, a qui ha avisat que no podrà compaginar una economia de lliure mercat amb un aparell de censura a la xarxa.

I Wikileaks?

La secretària d'Estat nord-americana, però, ha negat que el seu país estigui exercint també censura a la xarxa pel fet de perseguir Wikileaks, el portal que filtra documents secrets. "L'incident de Wikileaks va començar amb un robatori, igual com si algú hagués pres uns documents de dins d'un maletí", ha afirmat Clinton per justificar-se. "El fet que Wikileaks fes servir internet no es la raó per la qual critiquem les seves accions", ha conclòs.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut