Iran

Almenys un mort en els enfrontaments a l'Iran entre manifestants de l'oposició i la Guàrdia Republicana

Els enfrontaments entre manifestants de l'oposició i la Guàrdia Republicana a l'Iran han acabat aquest dilluns amb almenys una víctima mortal. La policia ha reprimit amb duresa les marxes que s'han celebrat durant tot el dia a la capital iraniana, en suport a les protestes d'Egipte i Tunísia. A més, ha detingut una dotzena d'opositors i ha retingut durant unes hores el cònsol d'Espanya a Teheran, Ignacio Pérez Cambra.

Actualitzat
El cònsol espanyol ha estat retingut durant quatre hores i mitja després que sis homes de paisà l'han arrestat juntament amb un dels conductors de l'ambaixada. A hores d'ara, encara no se sap per quin motiu han detingut Pérez Cambra, que es troba en bon estat de salut a casa seva, ni si la detenció està relacionada amb les manifestacions que s'han celebrat aquest dilluns a la capital iraniana en suport a les protestes d'Egipte i Tunísia.

A més, la policia iraniana ha bloquejat l'accés al domicili del líder reformista Mir Hussein Moussavi, a qui han tallat totes les línies telefòniques. L'objectiu era que no assistís a la manifestació, convocada per l'oposició, per demostrar la solidaritat i el compromís amb la lluita per la llibertat i la democràcia a Egipte i Tunísia. L'altre líder de l'oposició, el reformista Mehdi Karrubi, també està sota arrest domiciliari des de dimecres passat. Moussavi i Karrubi ja van encapçalar el 2009 el Moviment Verd de protesta contra la reelecció presidencial de Mahmud Ahmadinejad.

El règim ha prohibit la marxa i l'ha qualificada d'il·legal argumentant que es tracta d'una protesta contra el govern de Mahmud Ahmadinejad. A més, ha provat de dispersar els assistents amb gasos lacrimògens i ha tornat a aplicar l'apagada informativa censurant internet i tallant la telefonia mòbil. Forces antidisturbis de la policia s'han vist al llarg de la jornada al centre de la capital, Teheran. A més, haurien detingut una dotzena d'opositors per intentar frenar les protestes.

Des de l'oposició es critica la hipocresia d'un règim que mostra el seu suport a les protestes d'Egipte i Tunísia i alhora prohibeix manifestacions a l'Iran. Per això, han tornat a fer una crida a manifestar-se. Per les autoritats iranianes, la celebració del 32è aniversari de la república islàmica de divendres va servir per mostrar el suport a les protestes d'Egipte.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut