Barcelona

El Congrés Mundial dels Mòbils enceta els debats amb la salut i les aplicacions

El congrés mundial dels mòbils ha obert avui amb l'assistència de desenes de milers de persones d'arreu del món, amb els pavellons de la Fira de Barcelona plens a vessar i amb les sales de conferències sense ni una cadira lliure.

Actualitzat
A l'Índia hi ha prop de quatre mil poblacions on hi arriben serveis de salut gràcies als mòbils, tot i les enormes dificultats en moltes àrees del país per accedir a l'electricitat. Aquest aparent contrasentit l'ha exposat Krishnan Ganapathy en una de les primeres sessions del Mobile Congress d'enguany.

Segons aquesta visió, l'aparell mòbil és ara mateix la via de connexió més eficaç en un país que encara no ha desenvolupat les infraestructures arreu ni amb la intensitat suficient. Mentre prop de cinquanta milions d'indis ja poden interactuar amb els seus bancs a través dels mòbils, l'extensió de models d'atenció a la salut comença a disposar d'una clientela potencial suficient. Com ho explica Ganapathy, president d'una fundació de telemededicna, l'anomenada "mSalut" té sentit si va de bracet amb el "mEnsenyament" i altres serveis bàsics que parteixin d'aquest aparell per a la seva distribució.

Aquest és només un exemple de la mena de debats que su susciten en una trobada internacional que aplega més de cinquanta mil visitants d'arreu del món. Perquè mentre en una sala amb prop de tres-centes persones tenia lloc aquesta conversa, a pocs metres, en una sala amb més de mil persones, s'avaluaven les opcions de negoci que hi ha en les conegudes aplicacions per a mòbil i es donaven explicacions sobre les dificultats per trobar el popular joc "Angry Birds" en les llistes del mercat Android.

Les qüestions varien però la temàtica sempre és la mateixa. Aquests ginys que les persones duen a la butxaca ja no són un telèfon, sinó una navalla suïssa amb tantes possibilitats com la creativitat arribi a imaginar. I al darrere hi ha les principals empreses de telefonia, però també els operadors i els productors de continguts, preparant un sector d'abast global que sacseja l'economia.

La rellevància de la cita queda explicada per la dura competició de les ciutats que aspiren a acollir-la. Barcelona repeteix, però ara hi ha un repte: la capital del mòbil no serà només la ciutat que aculli aquesta fira de quatre dies, sinó també el lloc on empreses innovadores desenvolupin idees i productes durant un període que va des del 2013 al 2017. S'han presentat una trentena de ciutats, i ara només en queden quatre per al tram final: Barcelona, París, Milà i Munic. Una de les quatre serà l'escollida, i se sabrà a finals d'aquest any.

Mentrestant, Barcelona és encara i fins l'any vinent la capital mundial del sector del mòbil i aquest matí a les vuit ja hi havia les primeres cues als accessos, amb milers de persones que s'adreçaven als pavellons de la Fira de Montjuïc. No cal dir que es tracta de persones que no es desenganxen dels mòbils.

Fins al punt que Google ofereix una aplicació només per a aquests dies i per a ús dels assistents, un procediment per saber on hi ha altres persones i quins esdeveniments hi ha previstos, a més d'intercanviar perfils professionals sense necessitat de donar i recolir una targeta de cartolina.

Salut, economia, entreteniment, negoci, cultura, aplicacions i tecnologia, tots els ingredients del congrés mundial dels mòbils ja són a l'olla i durant quatre dies caldrà veure on es troba el punt exacte d'ebullició.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut