Una parella dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu
Una parella dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu
janquim

La policia de Catalunya s'estrena a les xarxes socials amb una pàgina al Facebook

La policia catalana obre una pàgina a la xarxa social Facebook. L'estrena serà aquest divendres al matí, coincidint amb la nova convocatòria de places. Aquest vincle es farà notar durant les tres setmanes que estarà vigent el període de sol·licituds, tal com expliquen a aquest mitjà fonts d'Interior.

Actualitzat
Durant aquesta etapa, la pàgina dels Mossos d'Esquadra al Facebook estarà dedicada de manera intensa a atendre les qüestions relatives a aquesta convocatòria i per informar de manera més directa els possibles aspirants.

Després, la pàgina s'orientarà sobretot cap a l'emissió d'informació pròpia i les relacions de proximitat. En concret, es donaran a conèixer notes informatives que es troben en altres espais digitals del departament i que no obtenen el ressò que es busca, a més de compartir dades rellevants i notícies d'actualitat.

Pel que fa a les relacions, la idea que tenen els seus impulsors és que els Grups de Proximitat contribueixin a a aquest lloc a la xarxa. Aquests grups són els que han establert relacions directes amb comerciants i veïns i les fonts consultades creuen que el Facebook pot ser un complement natural a aquest tipus de contactes.

Ajuda a les víctimes

Un portaveu de la policia assegura que en cap cas es tracta de ser al Facebook per fer seguiments d'usuaris. Si hi ha alguna investigació que requereix l'anàlisi d'actuacions en xarxes socials, els grups pertinents ja fan la seva tasca d'acord amb els requisits judicials. Es vol establir un lloc de comunicació que permeti al cos de la policia catalana compartir informació i acostar-se a la ciutadania.

Confien que aquesta presència sí que els ajudi a estar en contacte amb grups de víctimes i voldrien que algunes persones se sentissin prou properes per acudir a la policia per aquesta via. En el cas de la violència domèstica, tenen raons per creure que la pàgina al Facebook pot representar un esforç menor per a persones necessitades d'ajuda que no gosin fer encara el pas més rotund d'una denúncia.

El projecte s'ha allargat prop d'un any. Com a inspiració, han tingut present l'experiència de la policia metropolitana de Londres i altres cossos de seguretat.

Precedents i no oficials

Hi ha força exemples de presència d'aquests cossos a les xarxes socials, com ara la policia de Bedforshire, la de West Yorkshire i l'estat de Michigan o el de Kentucky, el departament de Houston, la Policia Muntada del Canadà o l'experiència neozelandesa de captació d'aspirants a través d'aquesta xarxa social.

De fet, la policia catalana no tenia fins ara cap presència oficial a les xarxes socials. Al Facebook hi ha una pàgina no oficial amb més de quatre mil usuaris que han expressat la seva adhesió. La seva autoria correspon a la mateixa persona que manté un blog no oficial sobre els Mossos d'Esquadra i que ha obert un canal a YouTube i un compte al Twitter, tots per vocació personal i tolerats des del cos però sense que el representin de manera legal. Aquesta situació es resol des d'ara amb l'aparició de la pàgina oficial.

A més, al Facebook també hi ha pàgines que expressen rebuig al cos i que els critiquen o se'n mofen, un detall que no amoïna gens les fonts consultades perquè entenen que forma part de la normalitat democràtica. Fins i tot hi ha un perfil personal que n'usa el logotip i el nom i ara com ara no tenen previst d'actuar-hi en contra.

Sense Twitter

Aquest és, per tant, el primer pas formal dels Mossos d'Esquadra en aquesta direcció. I resulta significatiu que l'estrena d'aquesta pàgina coincideixi amb la decisió interna de no obrir cap compte, si més no per ara, al Twitter.

En aquest servei de missatges breus, restringits als 140 caràcters, sí que hi ha altres cossos i forces de seguretat de l'Estat com la Policia i la Guàrdia Civil, que hi aboquen consells i recomanacions a més d'informar concretament sobre els delictes telemàtics. A banda del compte no oficial, n'hi ha un altre que no aporta continguts però que ha segrestat el nom d'usuari a la policia catalana.

L'ús més destacat d'aquests serveis basats en la immediatesa sol donar-se en casos d'èmergència i la seva absència a Catalunya es va fer notar durant la gran nevada del 8 de març de l'any passat. Però des del govern es confia que aquesta missió ja quedi exercida pel compte específic Emergencies.cat, que té prop de dos mil seguidors. L'eficàcia de llocs com el Facebook en cas d'emergència ha merescut fins ara una certa aprovació.

La pàgina dels Mossos al Facebook obvia el logotip del cos perquè se sotmet, com tota la presència de la Generalitat a internet, a la "Guia d'usos" que l'administració fa valdre com a pauta per a tots els departaments, de manera que la imatge corporativa quedi unificada i l'estil de participació sigui coherent.
Anar al contingut