Barcelona

Els ajuntaments reclamen poder sacrificar animals pels diners que els costa mantenir-los a la gossera

El 2010 va ser un any nefast per a les gosseres i protectores d'animals, perquè va créixer més d'un 43% l'abandonament d'animals. Només a l'àrea metropolitana de Barcelona es van recollir del carrer prop de 3.000 animals abandonats. Tot i que la crisi econòmica ha afavorit que augmentin lleugerament les adopcions de gossos i gats, els ajuntaments han de fer front a una despesa que moltes vegades, asseguren, no poden afrontar. Mantenir un gos costa 8 euros diaris, uns 240 al mes. En aquest context, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, demana la revisió de la llei d'animals. I és que, segons diu, hi ha ajuntaments que per complir-la "dediquen una despesa superior a la que es dedica a la gent gran, i això és inconcebible". Aquestes declaracions ja han encès les alarmes dels defensors dels animals.

Actualitzat
"Hem demanat que es revisin i fins i tot es deroguin lleis insostenibles de mantenir als ajuntaments. Un exemple és la llei d'animals", manifestava el president de l'Associació Catalana de Municipis i també alcalde de Martorell a "Els matins" de TV3, i continuava: "Hi ha ajuntaments en què la despesa per complir-la és superior a la que es dedica a la gent gran, i això és inconcebible i no pot ser".

Esteve es referia a la llei de protecció dels animals, que en l'article 11.2 estableix: "Es prohibeix el sacrifici de gats, gossos i fures a les instal·lacions per al manteniment d'animals de companyia, i als nuclis zoològics en general, excepte pels motius humanitaris i sanitaris que s'estableixin per via reglamentària".

Per alguns ajuntaments, s'ha de canviar la llei vigent de protecció dels animals, que prohibeix el sacrifici per la crisi econòmica en què estan immersos. De fet, 46 ajuntaments, entre els quals els 32 del Vallès Oriental, han demanat una moratòria per poder sacrificar animals pel cost que suposa mantenir-los en una gossera, 8 euros diaris i, per tant, uns 240 al mes. El Centre d'Acollida d'Animals Domèstics de Companyia del Vallès Oriental, el CAD, va reconèixer oficialment l'any passat que sacrificava el 27% dels animals que els arribaven de tota la comarca. Gestionat per una empresa privada, però, ha estat reiteradament denunciat pels proteccionistes.

Precisament, els defensors dels animals ja s'han posat en peu de guerra i han llançat propostes per evitar el sacrifici d'animals. Leonardo Anselmo, de l'Associació Libera, proposa un impost directe sobre la compravenda d'animals per finançar les protectores i arribar a l'eutanàsia 0. Per la seva banda, Laia Garcia, presidenta de la Unió Protectora d'Animals del Garraf (UPAG), ha criticat les gosseres però ha defensat l'acollida d'animals.

El 2010, any negre per l'allau d'abandonaments

El 2010 va ser un any negre per als centres d'acollida d'animals abandonats. Només a l'àrea metropolitana es van recollir del carrer 2.904 animals, un 43,58% d'abandonaments més respecte a l'any 2009. Tanmateix, d'aquest total, prop de 800 van ser retornats a les seves famílies, mentre que al voltant de 1.700 van trobar una nova família, una xifra que també representa un augment de les adopcions d'un 11%.

En qualsevol cas, prop de 400 gats i gossos continuen sense trobar una nova llar, segons les dades de la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM), que gestiona la recollida d'animals abandonats en 31 municipis del Barcelonès, el Vallès, el Maresme i el Baix Llobregat.

A més, cada 3,5 minuts es recull un animal de companyia a Espanya, segons l'estudi que fa la Fundació Affinity cada any.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut