Madrid

L'endeutament de Catalunya crispa les comunitats autònomes

Les comunitats de Castella-la Manxa, Múrcia, Navarra i La Rioja i l'Ajuntament de Madrid han posat el crit al cel per la decisió del govern espanyol de permetre a Catalunya endeutar-se, després de la reunió entre Zapatero i Mas a La Moncloa. Consideren que és un tracte de favor i exigeixen un tracte igual. La Generalitat lamenta els atacs i afirma que Catalunya només rep el que li pertoca.

Actualitzat
Algunes comunitats autònomes no estan d'acord que el govern espanyol permeti que Catalunya pugui endeutar-se. Castella-la Manxa, Múrcia, Navarra, La Rioja i l'Ajuntament de Madrid ho veuen com un tracte de favor i exigeixen que el tracte sigui igual per a totes les autonomies.

El president de Castella-la Manxa, José María Barreda, ha assegurat que no acceptarà "cap tipus de tracte discriminatori" del govern d'Espanya i ha exigit una igualtat de tracte a tots els espanyols amb independència del territori on visquin. Barreda ha criticat que Zapatero autoritzi a Mas noves operacions d'endeutament i que en canvi l'hi impedeixi a Castella-la Manxa.

El president de la Comunitat de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, ha anat més enllà i ja ha demanat una reunió urgent amb José Luis Zapatero per desbloquejar l'autorització d'endeutament. Valcárcel ha recordat que a Múrcia "no se li autoritza un endeutament que sí que es permet a Catalunya".

Les crítiques també han plogut de Navarra. El president navarrès, Miguel Sanz, ha dit que Catalunya "no pot tenir el favor" de l'executiu central per endeutar-se i finançar els excessos generats.

El president de La Rioja, Pedro Sanz, no s'ha quedat enrere i ha exigit a Zapatero que expliqui a les comunitats autònomes per què aplica una norma de manera diferent en una regió o una altra en funció de l'interès partidista, electoral o oportunista, en al·lusió a Catalunya.

L'alcalde de Madrid s'ha apuntat també al malestar d'algunes comunitats. Alberto Ruiz-Gallardón ha dit que Zapatero "discrimina els madrilenys per raons polítiques".

La Generalitat lamenta els atacs

El portaveu del govern i secretari general de Presidència, Francesc Homs, ha respost als atacs assegurant que Catalunya només rep el que li pertoca. El que "es va discutir a la reunió" entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "el que es va plantejar per part de Catalunya no és res més que allò que se'ns deu", ha subratllat Homs, que ha afegit que el que "es va reclamar no és diferent d'allò que demanava el tripartit".

El govern català lamenta "profundament" les crítiques d'algunes comunitats autònomes i considera que en un nivell de maduresa democràtica com l'espanyol "no haurien de fer-se aquest tipus de consideracions".

El govern espanyol nega cap tracte de favor a Catalunya

El govern espanyol ha aclarit que l'endeutament que podrà fer la Generalitat no serà per deute nou sinó que, com es fa amb altres comunitats autònomes, se l'autoritza a finançar el deute que té pendent. Nega que Catalunya rebi cap tracte de favor.

El deute que pugui emetre la Generalitat es determinarà en funció dels plans que presenti, de la mateixa manera que es fa amb altres comunitats autònomes que encara no tenen acabats els seus plans, com és el cas de Múrcia o Castella-la Manxa.

En aquest sentit, el govern espanyol ha recordat que aprovarà aquest divendres que Andalusia s'endeuti per un valor de 1.500 milions d'euros.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut