janquim

Els usuaris del Twitter fan broma amb les exigències per legalitzar el nou partit basc

Desenes d'usuaris espanyols del Twitter han decidit prendre's amb bon humor la nova situació creada a partir de la condemna de la violència que ha expressat la nova formació política de l'esquerra independentista basca.

Actualitzat
Tot ha començat amb la creació de l'etiqueta #batasunarequisitos, amb la pretensió de fer broma amb les exigències que s'ha reformulat. Durant molts de temps semblava que aquesta era l'exigència que es feia des dels partits polítics i l'Estat perquè l'independentisme hereu de Batasuna aconseguís la legalització, però com que ha fet la sensació que ni amb això n'hi podria haver prou, els usuaris han llançat un seguit d'idees, sempre amb humor, com una nova llista de les condicions que caldria que s'acomplissin.

Èxit rotund

L'etiqueta (que aplega els missatges del Twitter que la comparteixen) ha tingut força èxit i s'han enviat propostes de tota mena. Entre els usauris bascos, l'etiqueta ha aconseguit avui el primer lloc al rànquing dels més usats, segons l'anàlisi d'Umap. Al conjunt d'Espanya arribava aquest migdia al tercer lloc, segons TopHashtags i, en canvi, la freqüència és menor entre els usauris catalans enregistrats a Twit.cat, on de tota manera l'etiqueta ja entrava a la llista de les deu més emprades.

Hi ha missatges de tota mena, des dels atacs directes al nacionalisme basc, des de posicions extremes del nacionalisme espanyol, fins a una defensa aferrissada de l'independentisme, però la gran majoria són una mostra rotunda d'un tarannà basat en el bon humor com a reacció davant les situacions conflictives.

Interpretació política

Algú
escrivia justament que és un bon senyal aquesta capacitat humorística. Però també s'han proposat explicacions polítiques. Un usuari ha escrit: "Que #batasunarequisitos sea TT es la demostración de que el insconsciente colectivo no entiende las estúpidas pegas de PP y PSOE". I una altra persona ha deixat dit: "#batasunarequisitos deja claro que no hay excusa para la no legalización sin rayar en el esperpento". En un to més seriós, un "tuitaire" assegura que no se'ls ha d'exigir res més que a la resta de partits polítics.

Mostruari

Una mostra breu d'aquest esperpent potser ajudi a fer-se una idea de l'estat d'ebullició riallera que s'ha ensenyorit del Twitter espanyol les últimes hores. Algunes de les idees del que es podria exigir al nou partit per a la seva legalització són que se substitueixi l'arbre de Guernica pel famós toro de les tanques publicitàries d'Osborne, que a les escoles de basc es ballin sevillanas, que a les "herrikotabernas" s'hi pengin fotografies dels jugadors del Reial Madrid, que els "aizkolaris" facin servir destrals d'Albacete, que abandonin la tipografia basca i usin la "comic sans", o aquesta idea, senzillament espectacular: que tots els bascos s'hagin d'aprendre la lletra de l'himne d'Espanya.

O aquesta petició que sembla feta amb ironia però que és una càrrega de profunditat. "Que Guipuzcoanos y Vizcaínos se lleven bien y odien juntos a Cataluña como el resto de España".


Anar al contingut