El-Baradei es dirigeix a la multitud amb un megàfon a la plaça Tahrir del Caire.
El Nobel de la Pau, a la plaça Tahrir del Caire en una imatge d'arxiu
El Caire

El-Baradei considera opaques les converses entre règim i oposició i assegura que no representen el canvi

La primera trobada formal entre govern i oposició a Egipte ja ha rebut les primeres crítiques. Provenen de Mohamed el-Baradei, premi Nobel de la Pau i destacada figura de l'oposició des que va tornar al país fa dues setmanes, quan van començar les protestes populars. El-Baradei, però, no ha estat convidat a les converses, tot i que sí que hi ha anat un representant del grup al qual pertany. El Nobel ha considerat les negociacions d'opaques i faltades de credibilitat pel fet d'estar liderades per la mateixa gent que ha dirigit el país durant els últims trenta anys, en referència al vicepresident Omar Suleiman. També assegura que els acords assolits no representen el canvi que demana la població.

Actualitzat
Egipte ha començat aquest diumenge la negociació política per mirar de solucionar la crisi provocada per la revolta popular que demana la dimissió del president Hosni Mubarak. Convocats pel nou vicepresident i home fort del règim, Omar Suleiman, han acordat reformar la Constitució en el termini d'un mes i retirar l'estat d'emergència, vigent des de fa trenta anys.

El premi Nobel de la Pau, Mohamed el-Baradei, ha criticat aquesta trobada. "Ningú sap qui parla amb qui en aquest moment", ha denunciat l'exdirector de l'Agència d'Energia Atòmica en una entrevista a la cadena NBC.

Considera un problema que sigui Suleiman, durant anys cap de la intel·ligència egípcia, qui lideri les converses ja que representa els que han governat Egipte durant les tres últimes dècades. També considera que els passos donats aquest diumenge no van en el camí del canvi que han estat reclamant els manifestants durant tretze dies de protestes.

Exclòs de la reunió


El-Baradei no ha assistit a la trobada perquè, assegura, no hi ha estat convidat. Sí que hi havia, però, un representant del seu grup, l'Associació Nacional pel Canvi, que ha valorat la reunió com un "primer pas positiu".

Tot i la seva projecció internacional, el premi Nobel és poc conegut al seu país ja que durant molt temps ha viscut a l'estranger. El-Baradei va tornar a Egipte pocs dies després de l'esclat de la revolta disposat a conduir la transició si arribava l'ocasió. De fet, semblava que s'havia erigit com una figura destacada de l'oposició després que la setmana passada els diferents grups que la conformen el van nomenar mediador amb el règim. El-Baradei fins i tot es va dirigir a l'epicentre de les protestes, la plaça Tahrir, i va llançar un missatge de resistència als congregats.

A la reunió hi han assistit representants liberals, d'esquerra i, segons la televisió pública, alguns dels impulsors de les protestes al carrer. L'assistència més destacada, però, ha estat la dels Germans Musulmans. Perseguits i il·legalitzats pel règim de Mubarak, feia tres dècades que no tenien contacte amb el poder.

Els islamistes moderats, principal grup opositor a Egipte, veu insuficients els acords anunciats en la reunió amb el vicepresident Omar Suleiman. Ho qualifiquen de "només un primer pas".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut