Els trabucaires durant el minut de silenci que ha substituït la seva actuació.
Els trabucaires durant el minut de silenci que ha substituït la seva actuació.
Sant Hipòlit de Voltregà

Els trabucaires reclamen que la Guàrdia Civil no decideixi les festes tradicionals catalanes

Sant Hipòlit de Voltregà ha commemorat aquest diumenge els màrtirs de la Gleva de 1714 però ho ha fet d'una manera descafeïnada, sense les salves de trabuc que tenien previstes. La delegació del govern espanyol a Catalunya ho va prohibir al·legant que aquestes armes només es poden fer servir en festes tradicionals, consideració que no atorgava a l'acte en qüestió. El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, s'ha mostrat molt molest per aquesta decisió i ha demanat que no sigui la Guàrdia Civil qui decideixi quines són les festes tradicionals catalanes.

Actualitzat
Els fets de la Gleva del 1714 són un episodi clau de la guerra de Successió i narren la història d'un escamot d'austriacistes que van ser assassinats pels borbònics al voltant del santuari de la Gleva al febrer d'aquell any, quan intentaven dificultar l'arribada de provisions als assetjadors de Barcelona. La secció local d'Òmnium Voltreganès ha recordat aquells fets però ho ha fet sense salves de trabuc previstes per part dels Miquelets de Catalunya i els Miquelets del País Valencià en honor dels 120 assassinats. Un minut de silenci de desgreuge ha substituït la salva.

La suspensió per part de la delegació del govern espanyol s'ha basat en un informe de la Guàrdia Civil, que, en funció del reglament d'armes, assegura que només es poden utilitzar aquest tipus d'armes d'avantcàrrega en llocs públics quan es tracta de festes tradicionals.

Els trabucaires catalans denuncien que aquest reglament és molt ambigu i explica que ja han presentat diverses al·legacions a Madrid en contra seva amb el suport de la Federació de Municipis i els diputats catalans.

El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, assegura que no és la primera vegada ni l'última que els impedeixen acudir a una celebració històrica o a un acte popular. Per ells, la Guàrdia Civil no hauria de tenir la potestat de determinar què és festa tradicional o cultura popular, responsabilitat que atribueixen als alcaldes del municipi on té lloc l'acte.

Anar al contingut