La cancellera alemanya, Angela Merkel, i la cap de la diplomàcia dels EUA, Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Merkel i Clinton han coincidit en la Conferència de Seguretat a Munic. (Foto: Reuters)
Munic

La comunitat internacional insisteix en una transició significativa a Egipte però sense ingerències

La revolta a Egipte ha planat també en la Conferència de Seguretat que se celebra a Munic. Des d'allà, líders d'Alemanya, Rússia, la Gran Bretanya i els Estats Units han tornat a insistir en la necessitat de reformes significatives en aquest país àrab i han elevat la demanda d'una transició ordenada cap a la democràcia. Els dirigents han coincidit, però, que han de ser els egipcis els que decideixin el seu futur sense ingerències estrangeres.

Actualitzat
Els màxims representants diplomàtics o els caps de govern d'Alemanya, Rússia, la Gran Bretanya i els Estats Units s'han referit a les manifestacions que des de fa més de deu dies es fan a Egipte des de la Conferència de Seguretat de Munic. Tots han opinat sobre com ha d'evolucionar la situació en aquest país àrab, al mateix temps que deixaven clar que les reformes i els esdeveniments han d'arribar sense ingerències estrangeres i, per tant, només per la decisió dels egipcis.

La cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, ha instat els líders del món àrab a fer reformes democràtiques de forma immediata, ja que considera que els països del Pròxim Orient no poden mantenir l'actual "statu quo" i que hi ha risc de contagi de les revoltes que fins ara s'han viscut a Tunísia, Egipte o el Iemen.

D'altra banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, considera un error celebrar eleccions precipitades a Egipte, però ha afegit que "queda clar que s'ha de canviar alguna cosa qualitativament". La cancellera ha posat l'èmfasi en la necessitat d'una transició ordenada i en el respecte dels drets humans. En el mateix sentit s'ha expressat el primer ministre britànic, David Cameron: "Volem veure una transició cap a un govern àmpliament fonamentat en els elements bàsics d'una societat lliure i democràtica."

També n'han parlat el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que ha demanat reformes però sense ingerències de l'exterior. I el secretari general de l'OTAN, Ban Ki-moon, ha insistit en el fet que "la voluntat del poble ha de ser respectada".

La Casa Blanca desautoritzat el seu enviat al Caire


Aquest dissabte a la tarda, des dels Estats Units, l'enviat especial d'Obama aquesta setmana al Caire, Frank Wisner, ha sorprès amb unes declaracions en què assegurava que Hosni Mubarak s'havia de mantenir al poder per conduir la transició. Unes hores després, però, la Casa Blanca l'ha desautoritzat. Ho ha fet des de Munic un membre de la delegació de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, qui ha assegurat que Wisner parlava a nivell personal "com a simple ciutadà, com a analista, i no com a representant del govern dels Estats Units".

Mentrestant, a Egipte, la cúpula del Partit Nacional Democràtic (PND), el partit de govern, ha dimitit en ple excepte Hosni Mubarak. La cadena Al-Arabiya ha informat en un primer moment que el president egipci també havia renunciat al seu càrrec dins el partit però després ha desmentit aquesta informació.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut