El Caire

Milers de persones tornen a demanar la dimissió de Mubarak en una manifestació massiva a la plaça Tahrir

El primer ministre egipci, Ahmed Shafiq, ha dit als centenars de milers de manifestants aplegats per celebrar "el dia del comiat" a la plaça Tahrir que la seva petició de sortida immediata del poder del president Mubarak no pot complir-se. Shafiq creu que la majoria dels ciutadans del seu país vol que el president Hosni Mubarak deixi el càrrec "amb dignitat", i ha reiterat la invitació al diàleg a totes les forces de l'oposició. Tot i això, la pressió sobre el president d'Egipte creix cada dia més i fins i tot els Estats Units estarien desplegant tots els esforços diplomàtics per convence'l perquè se'n vagi immediatament.

Actualitzat
El primer ministre egipci, Ahmed Shafiq, ha dit que "la veritat, per ser molt clar, és que si fos possible celebrar una votació general sobre la demanda que Mubarak abandoni ara, el 90 o el 95 per cent dels egipcis diria que és una qüestió de cinc mesos", ha dit, en referència al fet que les pròximes eleccions presidencials estan previstes per al mes de setembre i llavors acabarà el mandat de Mubarak.

El cap de govern egipci ha afirmat que "és possible trobar el doble de persones que creu en una sortida més digna" de Mubarak, davant d'aquells que volen que deixi la presidència de manera immediata. Shafiq ha destacat que ja està en marxa el diàleg amb les forces de l'oposició per intentar trobar una solució a l'actual conjuntura. "El que volem dir és que el diàleg significa un tipus d'entesa per arribar a un acord entre els que s'asseguin a la taula de negociació".

El primer ministre ha remarcat que "tot està a punt" per a un acord entre les parts involucrades en les converses i ha assegurat que totes les demandes del poble egipci seran satisfetes. L'oposició, però, manté la seva negativa a negociar mentre Mubarak estigui al poder. En aquest context, el líder opositor Mohamed el-Baradei ha desmentit haver dit a un diari austríac que no es postularà com a candidat a la presidència.


Egipte celebra pacíficament el "dia del comiat"

Desenes de milers de persones s'han dirigit a la plaça des de primera hora del matí, on regna un ambient festiu i pacífic. A la una han fet l'oració del divendres i, en una instantània inèdita en la història d'Egipte, cristians i muslmans han resat junts en record pels morts en les protestes. Un imam ha dirigit la pregària i ha destacat que "les protestes dels joves s'han convertit en un moviment nacional". La pregària s'ha repetit al vespre.

És la congregació més gran dels 11 dies de revolta. Els presents, però, recalquen que aquest no és un moviment musulmà, que és un moviment egipci, per exigir els drets que els han robat.

El premi Nobel de la Pau i opositor al règim de Mubarak des de l'inici de les protestes, Mohamed el-Baradei, ha tornat a demanar al president egipci que escolti la veu del poble i se'n vagi amb dignitat. El-Baradei creu que ara cal formar un govern de transició i s'ha mostrat disposat a col·laborar en el procés.


Protesta pacífica

Durant la nit, els opositors s'havien fet forts a la plaça, símbol de la revolta egípcia. Havien reforçat les barricades per protegir-se dels atacs dels partidaris de Mubarak, i aplegat pedres per combatre'ls.

De moment, però, no sembla que s'hagi preparat cap concentració d'afins al règim com la que va provocar els enfrontaments de dimecres i dijous, que van deixar una quinzena de víctimes mortals i milers de ferits.

Tot  i això, la cadena de televisió Al-Jazeera o l'edició digital del diari egipci "Ahram", asseguren que a la plaça s'han sentit alguns trets i que l'exèrcit hauria detingut diversos seguidors del règim als seus voltants. Al-Jazeera ha denunciat que la seva oficina al Caire ha estat cremada i saquejada per seguidors de Mubarak.

L'exèrcit mou fitxa

L'exèrcit controla els accessos a la plaça Tahrir amb tancs i barricades per evitar aldarulls. Hi ha fins a cinc controls de seguretat a la principal entrada. Els tancs i soldats s'han desplegat per protegir els opositors al règim, en el que s'interpreta com la primera presa de posició de l'estament militar en la crisi després que se n'han mantingut al marge fins ara.

El ministre de Defensa ha visitat aquest divendres pel matí la plaça, epicentre de les protestes, i s'ha compromès que els actes vandàlics no es repeteixin.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut