El Caire

Els manifestants anti-Mubarak comencen a mostrar símptomes d'esgotament

El dotzè dia de revolta a Egipte, les esquerdes i els símptomes d'esgotament comencen a aparèixer entre els opositors al rais. Els anti-Mubarak continuen protestant en un ambient pacífic i festiu a la plaça Tahrir però temen que el règim intenti tornar a la normalitat i que les seves accions quedin com una protesta simbòlica. L'exèrcit controla ara tots els accessos a la plaça símbol de la revolta i intenta convèncer els manifestants perquè tornin a casa.

Actualitzat
Els primers indicis de cansament han començat a aparèixer entre les files dels opositors al règim després de veure que dotze dies de revolta no han servit perquè el president egipci, Hosni Mubarak, abandoni el seu càrrec.

Els opositors al rais reben ara les pressions de l'exèrcit i també d'alguns sectors de la societat que volen que el país torni a la normalitat. D'una banda, els militars controlen ja tots els accessos a la plaça Tahrir, epicentre de la revolta, i intenten convèncer els manifestants perquè abandonin les seves posicions i tornin a casa. De l'altra, alguns dels manifestants reconeixen que reben pressions de les seves famílies o d'aquells egipcis que ja estan cansats de la situació i volen reprendre les seves vides.

Però la majoria de manifestants no cedeixen. Continuen la protesta en un ambient pacífic i festiu a la plaça Tahrir. Reconeixen que Mubarak ha fet concessions, l'última de les quals s'ha produït aquest diumenge quan ha dimitit la cúpula del partit governamental, inclòs el seu fill. Però no en tenen prou perquè les seves aspiracions continuen sent que el president egipci deixi de ser-ho.

S'eleva la pressió internacional

En aquest context, la pressió internacional sobre el president d'Egipte creix cada dia més. Des de Munic, on assistien a la Conferència de Seguretat, líders polítics d'Alemanya, Rússia, la Gran Bretanya i els Estats Units han tornat a demanar una transició ordenada a Egipte així com el respecte als drets humans. La cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, feia un advertiment al món àrab perquè emprengués de forma immediata reformes democràtiques, ja que, segons la seva opinió no poden fer perviure més els règims actuals tal com estan.

També s'ha viscut aquest dissabte un episodi sorprenent quan l'enviat d'Obama al Caire ha assegurat que cal que Mubarak es quedi al poder per conduir la transició, una afirmació que ha estat desautoritzada poc després per la Casa Blanca.

Reunió govern-oposició

Divendres a la nit, el mateix dia de la Marxa del Comiat a Mubarak, representants de l'oposició egípcia es van reunir amb el primer ministre, Ahmed Nazif. En la trobada li van reiterar la necessitat que el president renunciï i van demanar el final de la violència contra els manifestants.

Segons els opositors, el primer ministre va reconèixer la legitimitat de les dues demandes, però va eludir donar una resposta a la demanda de dimissió. Nazif va assegurar que es tractava d'una "demanda enorme", massa important per a aquest nivell de decisió.

Abdel Rahman Iussef, representant de l'Assemblea Nacional per al Canvi (ANC), encapçalada pel Premi Nobel de la Pau Mohamed al-Baradei, ha explicat a la cadena Al-Jazeera que ell mateix havia participat en la reunió, juntament amb altres dirigents de l'oposició. Entre els grups, però, no hi havia els Germans Musulmans.

L'oposició egípcia s'ha mostrat disposada a negociar amb els militars egipcis i ha rebutjat qualsevol oferta de diàleg estesa per Mubarak. Continuen demanant la renúncia mentre el govern la nega. Iussef anticipa que si el rais continua al poder "la crisi s'aprofundirà" i pot produir-se una escalada de la violència.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut