Imatges de les protestes que han esclatat al Iemen
Imatges de les protestes que han esclatat al Iemen
El Caire

Les revoltes que estan transformant el món àrab

El món àrab viu una transformació que va de l'Atlàntic al golf Pèrsic i que ja es compara amb la caiguda del mur de Berlín i del comunisme a l'Europa de l'Est. En poc més d'un mes diversos països del Magreb i el Pròxim Orient han iniciat una sèrie de revoltes de diferent caire, però amb un origen comú: una població ofegada per l'alça dels preus, l'atur i la pobresa, i règims autoritaris i immobilistes des de fa més de 30 anys. Alguns ja apunten que aquests fets, a la llarga, podrien arribar a ser "la primavera àrab".

Actualitzat
La revolta que ha esclatat a Egipte ha despertat una gran preocupació internacional. La situació es manté convulsa després de 10 dies de revolta, amb manifestacions massives i enfrontaments violents entre partidaris i opositors de Hosni Mubarak. L'actual president, que fa 30 anys que manté el poder a la república àrab, es resisteix a marxar i fins ara només ha cedit prometent que no tornarà a presentar-se a les pròximes eleccions.

L'evolució dels esdeveniments a Egipte, el país pilar de tota la regió, marcarà en certa mesura el futur de la zona. De moment, a Tunísia, el país que va encendre l'espurna de la revolta que ara viu el Caire, les protestes han acabat amb la fugida del dictador Ben Ali, de tota la seva família, i amb la dimissió del seu govern per donar pas a un govern d'unitat que haurà d'encapçalar un procés de transició cap a la democràcia.  

Mentrestant, la tensió s'estén a tota la regió. De moment, les protestes no han esclatat a Síria i Líbia.
En canvi, hi ha diversos països on ja estan passant coses:

Cap a la "primavera àrab"?

A Algèria ja hi han començat les manifestacions. La revolta encara és incipient, però s'està preparant una manifestació contra la dictadura militar convocada per a la setmana que ve.

També al Líban la situació política és delicada. La milícia xiïta de Hezbollah ha aconseguit canviar l'equilibri de forces al Parlament i ocupar el govern.

Al mig, Israel, país que assisteix perplex al sorgiment de moviments tant al sud com al nord i que veu perillar Egipte, fins ara el garant de l'estabilitat.

I és que a Jordània també s'hi han produït manifestacions que de moment han provocat que el rei Abdullah -el cap d'una monarquia amb molt poder- hagi cessat tot el govern.

Pel que fa al Iemen, el país també viu hores crítiques, i malgrat que els moviments tot just acaben de començar, el president ja ha dit que no es presentarà a la reelecció. Aquest dijous mateix, a Sanà, l'oposició s'ha tornat a llançar al carrer.

Per acabar, hi ha el Marroc, on la mobilització s'està organitzant a través de Facebook. Un grup de joves han utilitzat la xarxa social per difondre una crida a "manifestar-se pacíficament per la dignitat del poble" aquest 20 de febrer per demanar una "àmplia reforma política" al país nord-africà. La convocatòria "on-line" ja té 3.400 simpatitzants.


Anar al contingut