Madrid

Defensa cedeix a l'arxiu cartogràfic de Catalunya 3.600 fotografies aèries del 1946

L'arxiu Cartogràfic de Catalunya és més complet des d'avui gràcies a la cessió per part del Ministeri de Defensa de 3.600 fotografies aèries que l'exèrcit dels Estats Units va prendre entre el 1945 i el 1946. Es tracta de la primera cartografia aèria completa que es va fer de Catalunya i per això les imatges tenen un alt valor històric. El protocol l'ha firmat el Ministeri de Defensa amb l'Institut Cartogràfic de Catalunya perquè aquest organisme de la Generalitat tingui accés a un ampli arxiu fotogràfic del nostre país des de l'aire.

Actualitzat
La història de les imatges que han passat a formar part de l'arxiu cartogràfic de Catalunya no és del tot clara. Diuen que els americans, en realitat, el que volien era fer un mapa cartogràfic d'Espanya després de la Segona Guerra Mundial. El que és clar és que entre els anys 45 i 46, des d'un avió equipat amb càmera, van captar més de 54.000 fotografies, de les quals 3.600 de Catalunya.

Al Centre Cartògràfic de l'Exèrcit de l'Aire, dependent del Ministeri de Defensa, han custodiat aquests negatius i positius de l'anomenada sèrie A. Són els retalls que corresponen al territori català. Les fotografies permeten saber per mitjà d'unes coordenades com era exactament un lloc concret en aquella època, cosa que els dóna un alt valor històric.

A partir d'ara, després de la cessió que han signat el Ministeri de Defensa i l'Institut Cartogràfic de Catalunya, aquestes fotos digitalitzades també seran a l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Javier Crespo, tinent coronel de l'exèrcit de l'aire, diu que la veritable importància de les imatges "és poder-les utilitzar en estudis comparatius amb fotografies d'altres anys, per a estudis de comparació de la població, la vegetació, la hidrografia, o sobre els curs dels rius".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut